Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 20.10.2011.
22:03
Vestionline A

NATO se uskoro povlači iz Libije

Lideri vodećih zemalja sveta pozdravili su danas ubistvo, odnosno "nestanak Moamera Gadafija" i najavili dolazak mirne ere u Libiji. Neki zvaničnicu su najavili povlačenje svojih trupa iz Odisejeve zore, vazdušne akcije koju je sproveo NATO. Alijansa je večeras saopštio da će u dogovoru sa Ujedinjenim nacijama i Nacionalnim prelaznim savetom (NPS) okončati intervenciju u Libiji.

Sada treba održati mir. Možda NATO tu sebi nađe novi zadatak

Barak Obama: Istorijski trenutak -  Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će intervencija NATO u Libiji uskoro biti okončana. On je istakao da međunarodna zajednica sada želi da razvije demokratski poredak u Libiji. To, prema njegovim rečima, znači da vlasti Nacionalnog prelaznog saveta moraju da obezbede formiranje stabilne vlade. Obama je ubistvo Gadafija nazvao "istorijskim trenutkom".

Stiven Harper: Odlazak tiranina - Kanadski premijer, opisao je Gadafija kao "tiranina", koji je svoj narod izložio "žestokoj represiji". On je pohvalio je "ulogu" kanadskih snaga tokom sukoba sa Gadafijevim vojnicima i najavio da će za nekoliko dana biti povučene iz Libije.

Silvio Berluskoni - Italijanski premijer rekao je da je rat u Libiji "završen"

Nikola Sarkozi - Francuski predsednik je ocenio da se Gadafijevom smrću okreće nova stranica za libijski narod i počinje proces uspostaljanja demokratije. Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe pozdravio je "kraj 42-godišnje tiranije" i naglasio da je Francuska "ponosna" što je pomogla dolazak slobode u Libiju.


Dejvid Kameron: Svrgavanje brutalnog diktatora - Britanski premijer rekao je da Gadafijeva smrt garantuje bolju, jaču i demokratsku budućnost libijskog naroda. On je kazao da je ponosan ulogom svoje zemlje u svrgavanju "brutalnog diktatora" i ocenio da Gadafijevim nestankom jačaju šanse da "Libijci izgrade jaku i demokratsku budućnost".

Angela Merkel: Okončan krvavi rat - Nemačka kancelarka izjavila je da se Libija nalazi pred novim početkom i mirnim demokratskim reformama posle smrti Moamera Gadafija.

"Ovim je okončan krvavi rat koji je Gadafi vodio protiv sopstvenog naroda. Put je sada konačno jasan i vodi prema novom političkom početku, u miru. Nemačkoj je laknulo i veoma je srećna zbog toga", saopštila je Merkel i dodala da Libija sada treba da provede političke reforme kako bi "osigurala da dostignuća arapskog proleća ne mogu da se ponište".

Nešto drugačiji glasovi čuli su se jedino iz Poljske koja je izrazila žaljenje što Gadafiju nije suđeno za zločine.


"Žalimo što pred sudom u Libiji ili u Hagu nije suđeno pukovniku Gadafiju za zločine. Nadamo se da će se uskoro pred tim sudovima naći njegovi saradnici", saopštilo je poljsko Ministarstvo inostranih poslova.

Na kažnjavanju vinovnika zločina insistira i Vlada Češke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 22:15
Тек сад вас чека права "демократија". Колико ли су вама бацили бомби са осиромашеним уранијумом. Колика је квота за ваш народ, колико вас још мора нестати у "демократији" да би се остварио план о смањењу светске популације.
Četvrtak 20.10.2011. 22:24
Citam ove komentare "demokratije" zapada, zalosno, zalosno je sto strane sile ruse sisteme suverenih drzava, uvode gradjanski rat i jos okrive druge u svojim gnusnim zlocinima, ruke zapada ogrezle u krvi nevinih naroda!
Četvrtak 20.10.2011. 22:21
Pravi razbojnici i ubice sada posto su sve razrusili a neverujem da ce vise moci da izgrade Libiju onako kako je to Gadafi radio i pored sve nafte u novoj demokratiji zelece da imaju kamilu za prevozno sredstvo koja ce mnogima biti nedostupna a o automobilima ce moci da sanjaju u novoj demokratiji najgorem izumu grckih dokolicara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online