Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 14.11.2011.
11:34
B92 A

Sirijski pobunjenici u Turskoj?

Sirijski nacionalni savet, koji predstavlja opozicione grupe u zemlji i inostranstvu, zatražio je od Turske da u Ankari otvori svoje predstavništvo. Kako javlja državna agencija Anadolija, savet je podneo zahtev ministru spoljnih podslova Ahmetu Davutogluu da otvore svoje predstavništvio u Turskoj kako bi mogao bolje da koordinira aktivnosti protiv režima Bašara al Asada.

U Ankari se zasad zvanično ne izjašnjavaju o ovom zahtevu, mada je šef turske dilomatije sredinom oktobra primio delegaciju nacionalnog saveta, koji je pre toga formiran u Istanbulu. "Sirijska budućnost pripada Sirijcima i oni treba da je grade", istakao je tom prilikom Davutoglu.

Pristalice sirijske opozicije

Odnosi između Turske i Sirije, do skoro prijateljskih zemalja, poslednjih dana našli su se na velikoj proveri.

Pristalice predsednika Asada su tokom vikenda održale demonstracije ispred turske ambasade i konzulata u Siriji koji su oštro osudili ponašanje Turske.

Ankara je uputila oštar protest Damasku i odlučila je da povuče članove porodica turskih diplomata u Siriji i preporučila svojim građanima da, ukoliko ne moraju, ne putuju u susednu zemlju.

Turska traži od režima u Damasku da prekine obračune sa demonstrantima i da bez odlaganja počne demokratske reforme.

Moskva kritikuje Arapsku ligu

Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kritikovao je danas odluku Arapske lige da suspenduje Siriju, nazivajući tu odluku "nekorektnom", prenele su ruske agencije.

"Smatramo da je suspenzija Sirije iz članstva Arapske lige nekorektna. Oni koji su doneli tu odluku propustili su dobru priliku da situacija postane transparentnija", kazao je Lavrov.

"Ima nekih koji čine sve kako Sirijci ne bi postigli dogovor među sobom", dodao je, ne želeći da precizira.

Arapska liga je u subotu odlučila da suspenduje učešće Sirije na sastancima te organizacije dok Damask ne sprovede sporazum o prekidu nasilnog suzbijanja antivladinih protesta.

Sirija bojkotuje Arapske igre
 

Sirija će bojkotovati predstojeće Arapske igre u Dohi u znak protesta što je Arapska liga suspendovala članstvo zemlje u toj organizaciji.

 

U zajedničkom saopštenju Sirijskog olimpijskog komiteta i Opštog sportskog saveza navodi se da takmičari iz te zemlje neće učestvovati na Igrama koje se održavaju od 9. do 23. decembra.

 

U saopštenju se ocenjuje da je odluka Arapske lige crna mrlja u istoriji te organizacije, kao i da će se sirijski sportisti suprotstaviti zaveri protiv njihove zemlje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 11:47
Турци у небраном грожђу. Морају да слушају НАТО газде, а не би да ударе на Сирију.
Ponedeljak 14.11.2011. 12:43
OKTOBRA 24-og -2011-e god.,americki ambasador napustio je SIRIJU. Podrzavao je opoziciju i postao PERSONA NON GRATA ! Napustio je SIRIJU i time dao signal da crni oblaci preko Libije tutnje dalje. TACNO ONAKO KAKO JE NEKO I PLANIRAO ! DUKI59
Ponedeljak 14.11.2011. 13:35
Posve isti scenarij kao za Libiju...Zapad je doista nemaštovit premda su uvjereni u suprotno. Rusija kao i obično negoduje, ali nepoduzimanje bilo kakvih većih akcija koje bi spriječile sve izgledniji, tj. sada već posve siguran napad na Siriju, najjasnije će pokazati da je Rusija posve nemoćna odlučivati o svjetskim pitanjima i da je jedino sposobna (ako i ti) obraniti svoje granice...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online