Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.11.2011.
18:43
Beta A

Pakistanski vojnici molili NATO da obustavi napad

Bombardovanje NATO u kome su ubijena 24 pakistanska vojnika trajalo je skoro dva sata i nastavljeno je i pošto su pripadnici vojske iz Islamabada zamolili koalicione snage da prestanu, tvrdi danas pakistanska vojska.

Portparol vojske general-major Atar Abas naveo je da su pakistanski vojnici sa dva granična punkta tokom napada kontaktirali kolege iz NATO zamolivši ih da obustave vatru, "ali napad je nekako nastavljen".

NATO je bombardovanje nazvao "tragičnim i bez namere", obećavši sveobuhvatnu istragu o tom incidentu.

Sahrana pakistanskih vojnika koje je ubio NATO

Jedan neimenovani avganistanski zvaničnik rekao je da su avganistanski komandosi i američke specijalne snage sprovodili misiju na avganistanskoj strani granice kada je na njih zapucano iz pravca Pakistana. Oni su tada odgovorili vazdušnim udarima.

Pakistanska vojska oštro je danas demantovala da su njeni vojnici prvi otvorili vatru i time izazvali bombardovanje NATO-a u kojem su u subotu na avganistanskoj granici poginula 24 pakistanska vojnika.

Pozivajući se na avganistanske i zapadne zvaničnike, Vol strit džornal u današnjem izdanju navodi da je vatra iz oružja iz pakistanskog vojnog punkta uzrok NATO bombardovanja kod avganistanske granice.

List navodi da su helikopteri i avioni intervenisali kako bi zaštitili avganistanske i međunarodne trupe od, kako se verovalo, oružane vatre talibana.

"To nije istina. Izmišljaju izgovore. A i ako je bilo vatre s pakistanske strane, koji su njihovi gubici?", upitao je pakistanski general-major Atar Abas.

Pakistan je u nedelju žestoko protestovao zbog ubistva vojnika, a vlasti u Islamabadu najavile su mogućnost revizije saradnje sa SAD u borbi protiv terorizma pošto je NATO priznao odgovornost za "nenameran tragični incident".

"Ovakvi napadi su potpuno neprihvatljivi, svedoče o potpunom preziru prema međunarodnom pravu i ljudskom životu", kazala je u nedelju pakistanska ministarka spoljnih poslova Hina Rabani Har u telefonskom razgovoru sa američkom koleginicom Hilari Klinton.

Bombardovanje "predstavlja flagrantno kršenje suvereniteta Pakistana i ima negativan uticaj na napredak koje su dve zemlje postigle u ponovnom uspostavljanju odnosa i primorava Pakistan da revidira uslove svog angažmana" u borbi protiv terorizma, kazala je Hina Rabani Har.

Izražavajući "dubok osećaj besa koji se osetio širom Pakistana", ministarka je potvrdila odluku Islamabada da zatvori sve puteve za konvoje NATO i snabdevanje njegovih snaga u Avganistanu.

Stotine Pakistanaca u nedelju su protestovale protiv SAD u najvećim gradovima u zemlji, spaljujući slike Baraka Obame i američku zastavu.

Međunarodne snage u Avganistanu i SAD su tokom vikenda Pakistanu uputili "najiskrenije žaljenje" i obećali "strogu istragu" i istakli "značaj" veza sa Islamabadom.

Agencija Frans pres navodi da je reč o najvećoj "brljotini" koalicije pod vođstvom SAD od kada je Pakistan 2001. postao saveznik Vašingtona u "ratu protiv terorizma".

Taj incident ponovo otvara krizu u odnosima dve zemlje nastalu kada su američki komandosi 2. maja ubili vođu terorističke mreže Al Kaida Osamu bin Ladena na severu Pakistana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 22:32
Uz takve saveznike neprijatelji im ne trebaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online