Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 14.01.2012.
22:39
Srna A

Mađarska: Desničari traže ispis iz EU

Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je danas na demonstracijama protiv Evropske unije u Budimpešti, u organizaciji ultradesničarske mađarske stranke Jobik.

Ispred kancelarije Evropske komisije zapaljena zastava EU

Demonstranti su pozvali na istupanje Mađarske iz evropskog bloka i pojačali pritisak na Vladu, koja pokušava da postigne dogovor o dobijanju sredstava od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, da bi ostala solventna.

Dva poslanika Jobika, druge najveće opozicione stranke u parlamentu, zapalili su zastavu EU tokom protesta ispred kancelarija Evropske komisije u Budimpešti.

"Ove nedelje, EU je objavila rat Mađarskoj na veoma grub i otvoren način", rečako je Čanad Segedi, član Jobika i Evropskog parlamenta, u obraćanju pred oko 2.000 ljudi.

Vlada premijera Viktora Orbana pokušava da postigne dogovor sa MMF-om što je pre moguće, posle velikog pada vrednosti forinte i rasta kamata na državne hartije od vrednosti.

Orban pokušava da nametne amandmane na nedavno usvojene zakone o centralnoj banci i sudstvu, što je zahtevala EU kako bi država dobila pomoć i nastavila da vraća dugove na početku godine tokom koje se očekuje ekonomska recesija.

Mnoge pristalice Jobika veruju da Vlada ne treba da popusti pod međunarodnim pritiskom. "Od kada smo ušli u EU, nismo imali nikakve koristi od toga. Mađarska bi trebalo da krene svojim putem i sačuva nacionalni suverenitet", izjavio je učesnik demonstracija Atila Đalog.

Komentatori smatraju da će Mađarska morati da promeni politički kurs ukoliko želi da Evropska komisija odobri nastavak razgovora o finansijskoj pomoći. Očekuje se da će Komisija sledeće nedelje objaviti zaključke o spornim mađarskim zakonima, pošto okonča njihovu pravnu analizu.

Ministar spoljnih poslova Janoš Martonji izjavio je danas listu "Nepsabadsag" da će Vlada razmotriti primedbe EU i učiniti sve što može da bi sporna pitanja bila rešena.

POVEZANE VESTI

Subota 14.01.2012. 22:52
Многи истакнути интелектуалци упозоравали су свој народ да буду опрезни са еуфоријом око ЕУ и запада уопште,али узалуд.Мора се признати да имају "петљу" да се побуне против ове накарадне творевине.Надам се да ће и наш народ извући поуку од комшија па нас наши неспособни политичари неће моћи "превеслати".
Subota 14.01.2012. 23:37
Hahaha, dala baba banku da udje u kolo, a posle nudi i stotinu samo da izadje:-)))) Slaba vajda od ovog protesta...Ostatak EU se nece ni pocesati zbog jedne spaljene zastave... Iz tog kluba nema izlaza, dok se sam klub ne zatvori nacisto!!! Trazili ste clanstvo u tom klubu, dobili ste ga i sad ste tu gdje jeste... Pa nije EU isto sto i Facebook, pa da mozete uci i izaci kad vam se cefne:-)))
Subota 14.01.2012. 23:39
Ako se ovaj put izvucemo onda smo stvarno nebeski narod. Nasa politicka "elita" nije nista drugo do usrana druzina koja je spremna radi laznih, zapadnih, obecanja prodati i rodjenu majku. Ovakvo stanje svesti je ravno neizlecivoj bolesti,jedinstvenoj i nezaobilaznoj u srpskoj novijoj istoriji.Citav svet se gusi u dugovima a neobavesteni Srbi i dalje zele u EU, jamu bez dna. Da li je moguce da Srbi nisu culi za Grcku,Spaniju,Portugal,Italiju,Irsku,Madjarsku...Hrvatsku...? PS: Da li su srpski intelektualci i politicari, koji svesno urnisu po Srbiji, prisebni i zdravi ljudi? Izdaja zemlje i sopstvenog naroda se ne moze platiti nikakvim novcem ili zlatom. U pitanju je vakum na pogresnom mestu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online