Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.02.2012.
09:10 >> 09:19h
S. Princip - Vesti A

Srbi su ponosan i nezavisan narod

Slučajno (?!) i ironično, istog dana kada su u Federalnom parlamentu Australije (laburisti u većini) Srbi doživeli osudu zbog Srebrenice, u Parlamentu Novog Južnog Velsa (liberali na vlasti) odata je počast Srbiji i srpskoj zajednici.

Gabrijela Apton sa generalnim konzulom Brankom Radoševićem i suprugom Emilijom
 


U četvrtak, 16. februara, parlamentarni sekretar Gabrijela Apton, član za Vokluz, obavestila je zasedanje u Sidneju da su dan ranije Srbi proslavili nacionalni praznik.

Novi život

 

- Srbi koji su se nastanili u Australiji tokom poslednjeg rata pridružili su se hiljadama onih koji su pristigli u Australiju posle Drugog svetskog rata.

 

I moji svekar i svekrva bili su među njima, pobegavši pedesetih godina od Titovog režima, da bi, srećno i bezbedno ovde gradili svoj život - kazala je Gabrijela Apton.

- Tražim od ovog doma da mi se pridruži u slanju najboljih želja srpskoj zajednici Novog Južnog Velsa - rekla je Aptonova koja je, inače, na Sretenje bila gost u Generalnom konzulatu Srbije u Sidneju, o čemu smo već pisali.


Ona je upoznala članove Parlamenta da u NSNj, prema popisu iz 2006, živi oko 35.000 ljudi koji navode da su srpskog porekla, od čega ih je 7.000 rođeno u Srbiji.


- Srpski nacionalni praznik pruža mogućnost onima koji su srpskog porekla u Novom Južnom Velsu da obeleže značajne prekretnice u istoriji svoje zemlje - rekla je Gabrijela Apton i zatim svojim kolegama održala lekciju iz srpske istorije.

- Taj dan podseća na dva značajna momenta u istoriji Srbije. Prvi označava početak borbe srpskog naroda za nezavisnost, 16. februara 1804, pre 208 godina. To je bio dan kada je srpski narod, u selu po imenu Orašac, započeo prvi od ustanaka protiv vladajućeg Otomanskog carstva. Ustanak je trajao do 1813, i kraja rusko-turskog rata.

Posle rata, Otomansko carstvo bilo je u mogućnosti da podigne silu protiv Srbije i nadvlada srpski narod. Međutim, Srbi su podigli Drugi ustanak, 1815. godine, kada je njihov lider Miloš Obrenović objavio rat Otomanskom carstvu. Drugi ustanak bio je uspešan, završio se 1817, kada je potpisan sporazum između Otomanskog carstva i srpskog vođstva.

Poštovani u društvu

 

Srpska populacija doprinosi razvoju Novog Južnog Velsa, dok održava tradicionalne veze sa Evropom. U Novom Južnom Velsu, na primer, srpska zajednica ima dve novine i srpski radio-program na SBS.

 

Zajednica se dokazala, poštovana je i integrisana u društvo. I moj svekar osetio je dobrodošlicu prema doseljenicima u Novom Južnom Velsu.

 

Dobio je stipendiju za studije arhitekture na Univerzitetu Sidnej, posle kojih je pokrenuo uspešnu delatnost s kojom je izdržavao porodicu - istakla je Gabrijela Apton.

Aptonova je zatim upoznala Parlament s podatkom da je na Sretenje potpisan i prvi srpski ustav, 15. februara 1835.


- Srbija je iz otomanske provincije postala nezavisna parlamentarna kneževina. Srbija je (tada) bila tek druga nacija, posle Francuske, koja je ukinula feudalizam, a ustav je takođe utro put ustanovljavanju parlamentarne demokratije.

To su, u vreme kada su se pojavile, u Evropi bile zaista radikalne ideje - rekla je sekretar Gabrijela Apton, dodajući da Srbija nije formalno priznata kao nezavisna država sve do Berlinskog sporazuma 1878. godine.

- Od potpisivanja ustava država je nastavila da neformalno deluje kao nezavisna i da se bori za formalno priznanje svoje nezavisnosti.


Gabrijela Apton iznela je zatim nekoliko podataka o srpskoj ekonomiji i podsetila skup da "Srbija prolazi kroz teškoće".


- Tenzije između Srba, Hrvata i Bošnjaka koje su ranije dovele do rata u bivšoj SFRJ od 1991. do 1999, i dalje postoje. Australija, a posebno Novi Južni Vels, bili su spremni da pomognu i ustanovili su humanitarni doseljenički program za izbeglice pogođene ratom. Od 1992. do 1995. više od 23.000 srpskih izbeglica naselilo se u Australiji putem tog programa.

U NSW, ukupno je smešteno 33.000 srpskih izbeglica od kojih je 74 odsto rođeno u Bosni ili Hrvatskoj. Parlament i zajednica ponosni su da podele ovaj važan dan i proslave ga s onima koji su proputovali ceo svet da bi u Australiji pronašli novi dom. U ime Vlade Novog Južnog Velsa, ministra i premijera, želim srpskoj zajednici u NSW uspešnu budućnost, a mi joj se pridružujemo u proslavi nezavisnosti i slobode.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.02.2012. 09:26
СВАКА ЧАСТ ОВОЈ ГРОМАДИ ОД ЧОВЕКА, ГАБРИЈЕЛИ!!! Очито је породица у коју се удала знала добро своју, СРПСКУ, историју, + још интелигентна снајка = ето феноменалне прилике за лобирање! Сад би требало приупитати "наше" "либерале" у чему је разлика између њих и аустралских?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online