Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.07.2012.
02:36
M.T. A

Srbin jači od ukletog vrha

Srpski alpinista, Nišlija Miloš Janković (32), bio je jači od Mon Blana, najviše evropske kote, i od Monmodija (Prokletog vrha) sa kog se obrušila lavina i ubila devetoricu planinara. On je povređen, ali nije životno ugrožen, dok je njegova sugrađanka Mirjana Perić ostala neozleđena.


 

Francuska Žandarmerija saopštila je da je četvoro planinara koje su tretirali kao nestale pronađeno i da su živi. Dvoje ih je prekinulo ekspediciju pre lavine, dok je drugo dvoje promenilo rutu.
 

Među poginulima do sada su identifikovana po dva Švajcarca, Nemca i Španca. Poslednji su pronađeni trojica Britanaca iz tog alpinističkog tima. Devetoro lakše povređenih u lavini je hospitalizovano, a dve osobe su prošle nepovređene. Ta lavina odnela je najviše žrtava u poslednjih nekoliko godina u tom delu Alpa.

I tu strahovitu lavinu koja se stuštila na 28 alpinista sa Prokletog vrha preživeo je Miloš Janković. Vest da je preživeo i da je povređen brzo je prostrujala kroz Niš. U porodici Janković sa zebnjom su čekali informacije o težini povreda Miloša, a posle toga pokušali su da stupe s njim u kontakt. Nataša Ilić - Janković, Miloševa supruga, posle toga nije krila ogorčenje.

Srpski alpinista Miloš Janković
 


- Miloš je u bolnici u Šamoniju, povređen je i povrede su takve da je za transport u Srbiju neophodno da se obezbedi specijalno ambulantno vozilo. Potvrđeno nam je da nije životno ugrožen, ali priroda povreda ne dozvoljava prevoz do Niša avionom. A za to specijalno vozilo, kao i za deo troškova zbrinjavanja u Šamoniju potrebno je da najhitnije obezbedimo 3.000 evra. Ja taj novac nemam i pokušavam da pronađem nekoga ko će da nam pomogne. Ali, svuda nailazim na zatvorena vrata i zaista ne znam šta da radim. Svi tvrde kako to nije njihov delokrug rada, prebacuju odgovornost na druge i tako u krug - priča Nataša.


Supruga povređenog alpiniste pokušala je da stupi u kontakt sa diplomatskim predstavništvima Srbije u Francuskoj, ali je sve bilo bezuspešno. Uzalud je, kaže Nataša, zvala i ministarstva u srpskoj vladi. U isto vreme u Železničaru, klubu čiji je član Miloš Janković, niko nije želeo da komentariše situaciju, a u Planinarskom savezu istočne Srbije kažu da će sve da učine da pomognu porodici u nastojanjima da obezbede novac za njegov povratak u otadžbinu. Zanimljivo je da je u Železničaru malo ko zna da su njihovi članovi Miloš i Mirjana otišli da osvoje Mon Blan.

POginuli Švajcarci, Nemci, Španci i Britanci
 


- Stupili smo u kontakt sa novim rukovodstvom grada Niša izabranog četvrtak. Rečeno nam je da će da vide šta mogu da urade, ali oni su tek dva dana na vlasti i neizvesno je da li uopšte nešto mogu. Ipak, nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo bar deo novca potrebnog Milošu - rekao je Zdravko Dokman, sekretar Planinarskog saveza istočne Srbije.
 

Predstoji dugo lečenje u otadžbini


Nataša kaže za "Vesti" da joj se ne javlja niko iz državnih asocijacija planinara i alpinista.


- Što više vreme protiče, sve sam više u nekom mračnom tunelu. A znam da Miloš čeka da mi ovde, u Nišu i Srbiji, organizujemo njegov transport kući.


Nataša ne zna kakve je tačno povrede njen suprug zadobio u lavini, već samo da nije životno ugrožen. Ali joj je rečeno da će da bude neophodan nastavak lečenja i da će oporavak dugo da traje.


- Pretpostavljam da je reč o prelomima, ali zaista ne znam kakvim - rekla je supruga povređenog alpiniste.


Stručnjak za planine i matematiku


Miloš Janković, kažu u Planinarskom savezu istočne Srbije, poznat je i priznat alpinista, ima veliko iskustvo i jedan je od najboljih tehničara u osvajanju vrhova. Inače je matematičar po struci, kao i njegov i otac koji je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Niškog univerziteta.

POVEZANE VESTI

Subota 14.07.2012. 11:08
Тврд је орах Србин. Желим Милошу брз опоравак.
Subota 14.07.2012. 11:41
Iste priče kolaju po našoj zemlji godinama. Da je Miloš neki javnosti poznatiji čovek, uvek bi se našao neki "dobročinitelj" da izađe u susret i pomogne; a i država bi morala da reaguje mnogo brže, jer ne sme da dozvoli da "ugledan" građanin biva uskraćen za preko potrebnu pomoć... Ovako, koga je briga što je on vrhunski alpinista, matematičar i kome je otac univerzitetski profesor? Toliko im je bitan da ni ljudi iz matičnog kluba nisu upoznati sa činjenicom da je čovek otišao u ekspediciju. Najstrašnije od svega je što ćemo s vremenom oguglati na ovakve nepravde da u jednom trenutku nećemo moći da je razlučimo od pravde, upravo zbog učestalosti tiranije nad LJUDSKIM životima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online