Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 20.07.2012.
01:39
Beta A

SAD ljute zbog ruskog i kineskog veta

Bela kuća jedanas izrazila frustriranost zbog veta Rusije i Kine na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je Zapad želeo da uvedesankcije Siriji.

Negoduju zbog odluke Kine i Rusije: Bela kuća

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je novinarima, koji su bili sa njim u avionu predsednika SAD, da su Rusija i Kina sebe stavile "na pogrešnu stranu istorije" i "pogrešnu stranu u odnosu na sirijski narod".

Prema njegovim rečima, ishod glasanja u Savetu bezbednosti UN je "za žaljenje" i "izuzetno je nesrećan". U Savetu bezednosti, 11 od 15 članica glasalo je za rezoluciju; dve su se uzdržale od glasanja - Južna Afrika i Pakistan - dok su Rusija i Kina, kao stalne članice rekle "ne", blokiravši usvajanje.

Ban Ki-Mun razočaran

 

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izjavio je da je duboko razočaran time što Savet bezbednosti UN (SB UN) nije uspeo da donese odluku po pitanju situacije u Siriji.

"Duboko sam razočaran neuspehom Saveta bezbednosti po pitanju situacije u Siriji. Očekivao sam da će SB UN i međunarodna zajednica ujedinjeni poslati snažnu i jedinstvenu poruku za spasavenje ljudskih života", rekao je Ban po dolasku u Sloveniju, posle posete Kini.

To je treći put u poslednjih godinu dana da Rusija i Kina ulažu veto na rezolucije Zapada o Siriji, u kojoj se režim Bašara al Asada 17 meseci suočava sa pobunom u zemlji. Ove dve zemlje su najvažniji saveznici sirijskih vlasti, kojima Zapad želi da uvede sankcije.

Džej Karni je ocenio da će nedostatak konsenzusa u UN "imati dugoročne posledice po zemlje koje su udarile veto na rezoluciju, u smislu kako će ih gledati sirijski narod, zato što nema sumnje da u sirijskoj budućnosti neće biti mesta za Bašara al Asada". Karni je dodao: "Greška je podržavati taj režim, kojem se bliži
kraj".

Pošto rezolucija nije usvojena, nije jasno šta će se dešavati sa posmatračkom misijom UN u Siriji, čiji mandat ističe sutra. Misija, ustanovljena mirovnim planom Kofija Anana, zamrznula je delovanje zbog intenziviranih borbi. Karni je rekao da SAD ne podržava produžetak te misije "bez neophodne potpore" u vidu mehanizma kojim bi se Asadov režim naterao da "trpi posledice neispunjavanja svojih obaveza iz Ananovog plana".

POVEZANE VESTI

Petak 20.07.2012. 04:52
Nebrojano puta koriscen veto Amerike kada je u pitanju bio Izrael, u propagandnim placenim mejn-strim medijima nije ni komentarisan. A kako ih gleda palestinski narod, dodao bi i vise od polovine sveta: vijetnamski, iracki, avganistanski, korejanski itd. itd., a i srpski, boli njih, vazno je da imaju osecaj da vladaju svetom. Ali nece moci vecito, dolazi i tome kraj, zato i taj kepec kuka.
Petak 20.07.2012. 03:18
Bela kuća jedanas izrazila frustriranost zbog veta Rusije i Kine na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je Zapad želeo da uvede sankcije Siriji. I ?!
Petak 20.07.2012. 08:01
Prateći sve ovo što se događa u arapskom svetu, zaključujem da je Evropa na pogrešnoj strani. Američka politika i arogancija će prvo uništiti Evropu. Ovi tzv. pobunjenici, šta mislite, na čijoj su oni strani? Ne treba biti puno pametan, oni nisu na strani zapada. Ne znam, da li će Iran dozvoliti da padne Asad, jer tada će ostati sami.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online