Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.04.2013.
03:29
B92, Beta A

UN: Danas rasprava o Haškom tribunalu

U sedištu UN u Njujorku danas će biti održana debata o radu međunarodnih tribunala za ratne zločine u kojoj će učestvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Raspravu će otvoriti Ban Ki-mun i Vuk Jeremić
 

Sve je spremno za početak rasprave o međunarodnom krivičnom pravosuđu. Za reč su se prijavile 82 države članice UN, što je nezapamćeno, kaže Vuk Jeremić za B92.
 

Predsednik Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija sa zadovoljstvom konstatuje da pokušaj bojkota nije uspeo, naročito posle velikih pritisaka poslednjih nekoliko nedelja da se od ove rasprave odustane.
 

"Tema međunarodnog krivičnog pravosuđa je vrlo važna tema i ostaće zabeležno je Srbija država-članica UN prva to pitanje zvanično stavila na dnevni red. Ono što bude izrečeno na toj raspravi, postaće zvaničan dokument UN i taj dokument će biti prosleđen državama članicama. Ovo je prilika da se predstavi izbalansiranija slika događaja iz prošlosti koji su bili obuhvaćeni međunarodnim tribunalima i jasna šansa da se međunarodna zajednica jasnije odredi prema nasleđu međunarodnih tribunala, da proceni posledice rada na proces pomirenja i utvrdi punu istinu o sukobima zbog kojih su ovi tribunali formirani", rekao je Jeremić.

Tomislav Nikolić

On je dodao da se očekuje živa rasprava, u delu gde će se obratiti države članice, a u popodnevnom delu uslediće dva ekspertska panela, od kojih će jedan za temu imati pravdu, a drugi pomirenje.  Skup će u 10 časova ujutro po njujorškom vremenu otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, a potom će se prisutnima obratiti generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Posle dvojice lidera UN, počinje javna debata na kojoj će govoriti predstavnici država, a prvi među njima biće predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema do sada dostupnim podacima, učešće su od država najavili: Rusija, Kina, Japan, Australija, Švajcarska, Hrvatska, Indija. Takođe, na skupu će govoriti predstavnici Argentine, Urugvaja, Čilea, Venecuele, Albanije, Novog Zelanda, Bangladeša, Egipta, Južne Afrike, zajednički predstavnik Evropske unije, Turske, Brazila, Pakistana, Kolumbije, Palestine i drugi.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 05:36
Nigde u ovom spisku zemalja ucesnica nema USA ili Engleske ili Nemacke tj koje su sigurno vrsile pritiske da se neodrzi ova debata i svi u svetu znaju da je ovaj sud stvoren da se opravda prljava politika USA koju su vodili protiv Srba tokom i posle rata.Kako dokazati prljavu politiku porodice Klinton nego osudom Srpskih vodja na dugogodisnje kazne.Otvoreno svrstavnje na stranu muslimana i hrvata govore i osude ovog suda njivih osumnjicenih.Zasto je pusten Perisic , zato sto je njihov covek jer im je prodao svu dokumentaciju o Iraku sto smo gradili !Zbog takvog izdajnickog cina jos na svu nasu muku treba da nam se sveti i Al-kaida .DOLE HASKI TRIBUNAL ,DOLE EU,DOLE USA!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 10.04.2013. 11:52
е баш ме интересује шта ће рећи геноцидне државе као што су Америка.Немачка ,Енглеска ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online