Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 02.06.2013.
14:19
B92 A

Evropa proterala Monsantovo GMO seme

"Marš protiv Monsanta" koji se održao u 52 zemlje doveo je do otkazivanja naloga za izvoz genetski modifikovene (GMO) pšenice, piše "Biznis insajder".

Monsant shvatio da je borba sa Evropljanima kako borba sa vetrenjačama
 

Monsanto je odustao od ganjenja GMO useva u Evropi pošto se suočiio sa velikim otporom na Starom kontinentu, gde se sve više zemalja zabranjuje upotrebu njegovog GMO semena.

Čak su i duboki korporativni džepovi Monsanta i majstori u lobiranju omanuli u Evropi. Tako da je portparol Monsanta izjavio da je kontraproduktivno da se bore protiv vetrenjača.

Ova odluka je doneta posle protesta koji su počeli prošle subote sa "Maršom protiv Monsanta", kada su se građani 400 gradova u 52 zemlje pobunile protiv Monsanta i njegovog uticaja na vlade. Protestanti su tražili da se proizvodi koji sadrže GMO jasno označe sa etiketom tako da građani sami mogu da odluče da li će ih kupovati ili ne.

Naravno, shvaćeno je da će potrošači kada vide takvo upozorenje na proizvodu kupiti neku alternativu. S druge strane Monsanto i dalje pokušava da uveri da je GMO hrana bezbedna i da je samo obeležavanje jako skupo.

Ovo Monsantovo uveravanje o bezopasnosti podseća na epizodu iz prošlosti kada je Monsanto uveravao da je njegov proizvod DDT bezopasan, a sada je zabranjen širom sveta, podseća Biznis insajder. DDT inače pripada familiji industrijskih hemikalija nazvanih PCB koje se sada smatraju izuzetno otrovnim.

Posle "Marša protiv Monsanta" Brandom Mičener iz evropskog ogranka Monsanta je rekao da više neće lobirati za gajenje GMO-a u Evropi. Najveća Monsantova konkurencija u Evropi - Bajer, BASF i Syngenta, već su odustali od GMO semena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.06.2013. 15:57
DDT je u stvari pravi uzrocnik decje paralize , ili blazim recima , simptomi trovanja ddt om i simptomi decje paralize su isti ... pa sada da li su 2 i 2 = 4 procenite sami ako se to uzme da ima zdrave osnove onda je bolest decje paralize izmisljena bolest, a sama vakcina protiv njege jos veca i tako sistemo da se majna laz pokrije vecom lazi dosli smo tu gde smo ...
Nedelja 02.06.2013. 19:38
Ovo je samo za naivne vest. Mozda trojka trazi nove motive da sto pre dobijemo datum i udjemo u EU 2023 (mozda) i konacno jedemo zdravu hranu, mislim ko prezivi a ne mutira. Monsanto je potkupio toliko sudija i politicara u EU, da ga ove demonstracije ni malo nece pogoditi.
Nedelja 02.06.2013. 20:06
Ovo nazovi proterivanje sluzi da ostavi utisak da se to stvarno desilo i da siroke mase steknu mir, cinjenica je da su se GM kulture i proizvodi i te kako uvalili u prodavnice i tanjire
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online