Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 05.09.2013.
00:03
Beta A

Obama dobio još jedno "zeleno svetlo"

Komitet američkog Senata za međunarodne odnose izglasao je nacrt rezolucije kojom se predsednik SAD Barak Obama ovlašćuje da pokrene "ograničenu i prilagođenu" vojnu akciju protiv Sirije kao odgovor na to što su tamošnje vlasti navodno koristile hemijsko oružje u predgrađu Damaska.

"Ograničeno" ubijanje u Siriji: Barak Obama nastavlja ratnu politiku prethodnika

Iako je najavljivana mogućnost da glasanje bude odloženo, ono je održano i nacrt je usvojen sa 10 glasova za i sedam protiv. Očekuje se da će se Senat o rezoluciji izjašnjavati sledeće sedmice.

Ovo je, inače, prvi put da su pripadnici američkog Kongresa glasali o predlogu za pokretanje neke vojne intervencije od oktobra 2002. godine, otkako je tadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu odobrena invazija na Irak.

Rezolucija koja je usvojena trebalo bi, ako prođe u Senatu, da omogući Obami da naredi ograničenu vojnu akciju, pod uslovom da ona ne traje duže od 90 dana i da u njoj ne učestvuju kopnene trupe radi borbenih operacija.

Nacrt su sačinili lideri Komiteta, demokratski senator Bob Menendez i republikanski senator Bob Korker. Odlaganje je bilo spominjano zbog toga što je lider republikanaca u Senatu Džon Mekejn tražio da se vojna akcija ne ograničava samo na upotrebu krstarećih raketa tomahavk.

Pre ovog izjašnjavanja Komiteta američkog Senata za međunarodne odnose, Obama je dobio podršku i republikanaca i demokrata u Kongresu SAD.

Francuski premijer strastveno za napad na Siriju

Premijer Francuske Žan Mark Ero strastveno se založio za kaznenu vojnu
intervenciju u Siriji, svalivši svu krivicu za hemijski napad u toj zemlji na predsednika države Bašara el Asada, i upozorio da bi nereagovanje na to moglo dovesti do novih žrtava. Ero je govorio pred francuskom narodnom skupštinom u Parizu, na početku debate o svrshishodnosti vojnog angažovanja Francuske protiv vlasti u Siriji.

 

"Sirijski režim snosi svu odgovornost" za napad, rekao je Ero i dodao: "Ne reagovati značilo bi poslati užasnu poruku Bašaru al Asadu i sirijskom narodu: 'Hemijsko oruzje može sutra ponovo biti upotrebljeno u Damasku, u Alepu, možda i u većim razmerama no što je bio slučaj do sada'".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 00:33
Situacija postaje mnogo dramaticnija radi nastojanja Rusije da ublazi stvari ili pak zaustave Amerikance. Samim tim obaveze Putina su mnogo teze, odgovornije. UZAS.
Četvrtak 05.09.2013. 02:23
Ovaj čamuga ga pretera...udarila mu slava u glavu.Još da se zakiti s onom Nobelovom nagradom za mir!Oću i ja jednu,nikog neću da napadam,obećavam!Nosiću je časnije od ovog vašingtonskog crnje,sigurno!
Četvrtak 05.09.2013. 10:43
Za SAD svi znamo kakvi su i da su uvijek željni krvi, ali ovi ušljivi francuzi mi se gade ! Oni koji su ubili 1 500 000 Alžiraca, nekažnjeno, pričaju o moralu i trte se uvijek uz nekoga jakog, kako bi napali slabijeg ! Što sami ne odu, kad ih ta upotreba gasa tokiko smeta ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online