Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 01.11.2013.
10:04
RTS A

SAD: Sve radimo po zakonu, pa i prisluškivanje

Valjda se zna da Amerika sve što radi, radi po zakonu. Ako je i prisluškivala, radila je tako da ne krši zakon... Ovako nekako "brani" svoju zemlju ambasador SAD-a u Berlinu Džon Emerson. Samo nije precizirao da li misli na američki ili nemački zakon.

Nije obavešten o nezakonitim radnjama: Ambasador SAD-a u Berlinu

- Amerika nije ništa radila što bi kršilo zakon. Ne znam ni za kakve nezakonite aktivnosti povezane s izveštajima da je američka masovno prisluškivala strane lidere i građane, uključujući i razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao amabasador SAD u Berlinu Džon Emerson, odgovarajući na tvrdnje da je Nacionalna agencija za bezbednost masovno prisluškivao strane lidere i građane, uključujući i razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ambasador je rekao i da je vlada u Vašingtonu svesna razmera štete koju je ovaj slučaj naneo diplomatskim odnosima, preneo je Frans pres.

- Potpuno razumem dubinu i intenzitet reakcije i nemačke vlade i nemačkog naroda... Detaljno sam preneo informacije o tome vlastima SAD i naročito Beloj kući, koji su ih shvatili veoma ozbiljno, naveo je Emerson.

U prvim javnim komentarima posle skandala s prisluškivanjem Merkelove, Emerson je dao nekoliko intervjua nemačkim medijima, u kojima je rekao da će učiniti sve da diplomatske odnose ponovo dovede u red.

- Treba da nastavimo intenzivne i važne razgovore, koje vodimo s najvišim nemačkim zvaničnicima i vrhom američke vlade, da bismo odlučili kako da na najbolji način sarađujemo sa svojim obaveštajnim agencijama u borbi protiv terorizma i o bezbednosti svojih građana, ali uz poštovanje privatnosti svakog pojedinca i na način na koji bi prijatelji i saveznici trebalo da se ponašaju, naglasio je Emerson za ZDF.

U poslednjih nedelju dana, otkako su obelodanjeni podaci o špijunskim aktivnostima SAD u Evropi, u Vašingtonu su boravili brojni visoki zvaničnici Nemačke i Evropske unije. Kako je naveo Rojters, kasnije ove nedelje u Vašington će otputovati i šefovi nemačkih domaćih i stranih obaveštajnih agencija.

Merkelova je ranije zatražila da se do kraja godine uspostavi dogovor SAD i Berlina i Pariza o nešpijuniranju i obustavi ilegalno prisluškivanje američkih saveznika u Evropi.

POVEZANE VESTI

Petak 01.11.2013. 09:28
По закону је и бомбардовање других држава као и брутално уништавање и убијање по државама богатим нафтом.
Petak 01.11.2013. 09:34
Jeste po zakonu samo sto ste vi pisali te zakone nepitavsi svet oko sebe. Niste vi vlasnici sveta pa da mozete da radite sta hocete a sve u smislu zakona koje izmisljate i pisete po svojim potrebama. Kad se balon naduva do kraja on pukne ocigledno je da to niste znali.
Petak 01.11.2013. 10:37
steta diplomatskih odnosa ne interesuje ni jednog jedinog nemca vise nacin bagatelizovanja ove vrlo opasne akcije USAmerika NEMA nikakve SADRZINE vise a narocito tehnicke ni tehnoloske... oni zive jos od stare slave zato, kao krvopijci bez krvi rade sve samo da na neki nacin dodju do formula nemackih naucnika i ekonomskih projekata Merkel nije u toku tih oblasti, ona nema pojma sta naucnici imaju u petu niti zna kakvo je privredno stanje stvarno, vidi se sad o tome se radi a ne o merkelovoj igrackici - hendy Merkelov muz, Sauer je naucnik a i poreklom SORB, sto je jedna grupa Srba od davnina Sorbi govore jednu vrstu srpskog jezika i imaju interesantnu tradiciju tiha manjina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online