Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 04.02.2014.
17:33
D. Lj. Joksić - Vesti A

Albanci planirali ofanzivu na Skoplje

Američki oficir, kome se obraćaju i sa generale (danas je sekretar za transport Severne Karoline), Entoni Tejt ističe da je paravojna albanska Oslobodilačka nacionalna armija (ONA) ratne 2001. godine iz sela Aračinovo, nadomak makedonske prestonice, planirala "vijetnamski napad na Skoplje", odnosno svojevrsnu ofanzivu nalik onoj u Vijetnamu.

Američke snage morale su da intervenišu da ne bi eskalirao sukob u Makedoniji
 


Selo Aračinovo, koje su u junu 2001. godine držale jake terorističke snage paravojne ONA, predstavljalo je neuralgičnu tačku za makedonske bezbednosne snage. Svesni da iz sela teroristi mogu da granatiraju Skoplje, aerodrom i sve važne institucije i vitalne objekte u gradu, naređen je napad na selo. Posle trodnevne bitke, ekstremisti ONA su istakli bele zastave i pristali da se predaju.

Teroriste plaćale SAD

Tejt nije odgovorio na ključno pitanje: Koga su iz Aračinova tada spasavali pripadnici NATO-a - albanske gerilce ili američke vojne instruktore koji su ih u selu obučavali? Neposredno posle te akcije, ugledni profesor i član antiratnog pokreta u Kanadi Mišel Čosudovski je izjavio da Makedonija ne vodi rat sa Albancima, već sa Amerikom, jer je ONA plaćenička armija unajmljena od strane SAD da destabilizuje Makedoniju. Po njegovoj oceni, gerilci ONA su se uz pomoć NATO-a povukli iz Aračinova da bi otvorili novi front, ali i da bi se izbegla bruka američkih vojnika - instruktora, koje bi uhapsile makedonske vojno-bezbednosne snage.

U Skoplju se nagađalo da je pre stupanja primirja bio uspostavljen "link" između specijalnog izaslanika NATO-a u Makedoniji Pitera Fejta i komandanata ONA. Prema tim informacijama, predstavnik NATO je uspeo da ubedi ekstremiste da polože oružje i da uz pomoć NATO-a i Oebsa napuste selo. Oni su prebačeni do obližnjeg sela Nikuštak, koje se takođe nalazilo pod kontrolom ONA, ali odakle nisu mogli da granatiraju Skoplje.


U intervjuu makedonskoj državnoj agenciji MIA, Entoni Tejt ima svoje viđenje tih događaja.


- Grupa pregovarača NATO-a na čelu sa Piterom Fejtom bila je blokirana u Aračinovu, gde su otišli na zahtev makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog da razgovaraju o povlačenju gerilaca koji su bili pri kraju sa zalihama hrane, vode i municije. Komandant Kfora je zatražio da neko uđe u selo i premesti gerilce, bilo ih je oko 400, ali da to organizuju Amerikanci. Ja sam se javio. Prikupili smo tri čete, dve u stanju pripravnosti sa helikopterima, a s jednom četom, kamionima, autobusima i medicinskom ekipom uputili smo se u Aračinovo. Moje instrukcije su bile da gerilce prebacim u selo Nikuštak. Tu smo im vratili municiju, ali oni prvo što su napravili - rasporedili su snajperiste po krovovima, minobacače i mitraljeze, očekujući da će biti napadnuti. Narednog dana makedonske snage su ušle u Aračinovo. Time je strategijska opasnost po glavni grad bila odstranjena - kaže Tejt.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.02.2014. 17:52
To su im njihovi prijatelji kauboji namestili.no ,nas ne treba da se tice ,sta se desava u komsiluku kod nasih neprijatelja.
Utorak 04.02.2014. 17:53
Misel Cosudovski je sve rekao
Utorak 04.02.2014. 20:19
https://www.youtube.com/watch?v=1X86MWXAGQY
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online