Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 06.03.2014.
16:32
Beta A

Rusija već u ratu - medijskom

Dve američke novinarke televizije Raša tudej dale su otkaz jer nisu saglasne s politikom Moskve prema Ukrajini i načinu na koji ta državna televizija izveštava o ukrajinskoj krizi.

"Raša tudej" na meti kritika zbog svog izveštavanja
 

Liz Vol je u direktnom programu rekla da ne želi "više da radi za ruski državni kanal koji poklušava da opravda dejstva Vladimira Putina". "Ponosim se što sam Amerikanka i verujem u širenje istine", kazala je ona.

Raša tudej je na svom sajtu objavila komentar na izjavu voditeljke. "Obično, ako novinar nije saglasan sa pozicijom svoje redakcije, on se žali uredniku, a ako problemi ne mogu da budu rešeni, odlazi kao profesionalac. Ali, kada neko od svoje lične odluke pravi šou, to nije ništa drugo nego samoreklama", navodi se u saopštenju.

Pre Liz Vol, svoje mišljenje u direktnom programu 3. marta iznela je i voditeljka Ebi Martin, koja je kazala da su ruske snage "okupirale" Krim. "Kategorički sam protiv mešanja bilo koje zemlje u suverenost druge. Ono što Rusija radi je pogrešno, vojna intervencija nikada nije rešenje", kazala je ona.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan tada je izjavila da je novinarka "žrtva američke propagande". Reagujući na odlazak i komentare Liz Vol, Simonjan je danas na svom blogu napisala da je RT "Bela vrana", u izveštavanju u Ukrajini, i meta napada desetine hiljada neprijateljskih zapadnih medija.

"U toku je pravi rat. Ne na Krimu, već u medijima. Svakog dana našim novinarima govore: "Vi ste lažovi, niste novinari, vi ste kremljovska propaganda, prodali ste se Rusima, marš iz profesije, vama se smeju, dođite sebi dok nije kasno", napisala je ona.

Ona je dodala da štiti poziciju Kremlja, jer je Rusija njena "domovina" i da će tu poziciju štititi do kraja. Simonijan je prošle jeseni izjavila da je kanal RT stvoren posle rata sa Gruzijom 2008. godine, kako bi glas Moskve u takvim kritičkim situacijama mogli svi da čuju.

Protiv izveštavanja ruskih državnih medija, posebno u sadašnjem trenutku, usprotivili su se i ruski mediji. U njihovim izveštajima se ni na koji način ne pominju ruski vojnici na Krimu, već se nazivaju "samoodbranom Krima", a demonstranti u Kijevu, odnosno sada već nova vlast "fašistima", "radikalima", "nacionalistima".

Ruski mediji ćute o vojnicima  na Krimu, kažu novinari
 

U izveštajima se insistira na haosu u Ukrajini, fizičkoj ugroženosti ruskog naroda i potrebi da se zaštiti, kao i na odricanju lokalnih vlasti - vlasti u Kijevu.

Ruski PEN centar je pozvao pisce, novinare, blogere da u situaciji kada u svakom trenutku može doći "do građanskog rata u Ukrajini, rata između Ukrajine i Rusije", vode računa o rečima koje izgovaraju.

"Reč može da bude sredstvo manipulacije, da zameni informaciju propagandom, da rasplamsa mržnju", upozorio je PEN centar, dodajući da je u "istoriji Rusije suviše mnogo primera kada je državna propaganda trovala umove. Posledica toga bile su smrti miliona naših sugrađana i građana drugih zemalja".

Oni upozoravaju da se takva opasnost sada ponovo pojavljuje. "Vidimo oštru krizu pojmova, kao što je opisivao Orvel: smisao reči 'mir' i 'rat', 'fažizam' i 'demokratija', 'zaštita' i 'invazija' bestidno se iskrivljuju", navodi PEN centar.

Poznati ruski voditelj Vladimir Pozner kazao je da se cenzura, odnosno "neviđeno jednostrano izveštavanje" vidi i na primeru Ukrajine. "Imam utisak da postoji želja da postoji jednoumlje, da svi misle isto. A ko se buni, taj je strani agent ili fašista", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.03.2014. 16:36
Е,Руси Руси! Шта вам та Американка ради у државној ТВ? Ви сте као и Ми,наивчине!
Četvrtak 06.03.2014. 16:42
Neka predju na TV Kosova i neka izvestavaju posteno. Tamo je odavno vec sve idealno i priznato na vreme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online