Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Subota 08.03.2014.
12:25
dw.de A

Krimski Tatari: Turci, pomagajte, nećemo u Rusiju

Oko 300.000 pripadnika muslimanske manjine turskog porekla na Krimu, krimskih Tatara, ne želi da se Krim otcepi od Ukrajine, piše Dojče vele (DW), i ukazuje na njihov veliki strah od ruske intervencije i da zato traže pomoć Turske.

Traže pomoć od Turske: Krimski Tatari
 

U dokumentu turskog Ministarstva spoljnih poslova objašnjeno je da su krimski Tatari potomci ljudi koji su tokom Osmanlijskog carstva preuzeli turski jezik i islam kao svoju veru, zbog čega se smatraju Turcima. Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu početkom nedelje sastao se u Ankari sa 50 predstavnika Tursko-krimskog udruženja u tom gradu, rekavši im tada da će Turska uvek biti na strani krimskih Tatara.

Pročitajte još:

* Zašto je Krim toliko važan Rusiji?

* Turci presreli ruski avion!

* Sve više Ukrajinaca beži u Rusiju

* Rusi blokirali sve baze na Krimu

Davutoglu je pre toga bio u Kijevu, gde se sastao sa članovima nove ukrajinske vlade i naveo da treba zaštititi teritorijalni integritet Ukrajine, a takođe kritikovao Rusiju i ukazao na neophodnost pronalaženja mirnog rešenja konflikta diplomatskim putem.

Turski premijer Redžepa Tajip Erdogan telefonom je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a mediji su izvestili da je Erdogan upozorio na mogućnost destabilizacije regiona i zatražio od Putina da omogući miran suživot Ukrajinaca, Tatara i Rusa, navodi DW.

Kijev takođe želi posredničku ulogu Turske, a prema navodima turske novinske agencije Cihan, ukrajinski ambasador u Ankari pozvao je tursku vladu da se uključi u međunarodne napore da se zaustavi eskalacija napetosti sa Rusijom. On je upozorio da će krimski Tatari biti u "velikoj opasnost" ako Rusija zauzme Krim.

Takva upozorenja čuju se i u Turskoj, piše DW i dodaje da se, u izveštavanju o događajima u Ukrajini, turski mediji sve više usredsređuju na izveštaje o krimskim Turcima, dok se u isto vreme predstavnici krimskih Tatara trude da se o njima u turskoj javnosti što više govori.

Krim je 300 godina bio deo Osmanlijskog carstva ( 1475-1774), zatim od 1783 deo ruske imperije. Staljin je proterao krimske Tatare kažnjavajući ih zbog saradnje sa Hitlerovom armijom tokom Drugog svetskog rata. Vratili su se tek za
vreme vladavine Gorbačova krajem osamdesetih godina prošlog veka, a posebno posle uspostavljanja nezavisne Ukrajine 1991. godine. 

POVEZANE VESTI

Subota 08.03.2014. 12:40
Nesto poput nekog virusa neke neizlecive bolesti
Subota 08.03.2014. 12:45
Onda, M'RSSS u tursku!
Subota 08.03.2014. 12:55
Krimski tatari su potomci ljudi????E ovo stvarno niko rekao nebi.Sta okolisate kao kisa oko Kragujevca..sto odmah ne napisete da su to ruske balije.Znamo mi sta je to...imamo ih i mi...svaki normalan narod ima svoje balije.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online