Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.03.2014.
02:24
Vesti A

Dapčeviću 14 godina nema traga

Miloradu Dapčeviću iz Melburna, koji je pre 14 godina svedočio o događajima oko jednog ubistva u podzemlju, od tada se gubi svaki trag, ali policiji nikada nije zvanično prijavljen njegov nestanak.

Foto: Ilustracija
 

Tokom priprema za otvaranje dosijea, gotovo zaboravljenog slučaja likvidacije Dimitrosa Belaisa iz 1999, policija je slučajno otkrila da je njegov blizak prijatelj i poslovni partner Milorad Dapčević, misteriozno nestao. Dapčević je dao izjavu u policiji u vezi sa ubistvom koje se dogodilo 14. septembra 1999, a to je zapravo bio i poslednji put kada je viđen živ, a policija gotovo sa sigurnošću veruje da je Dapčević ubijen.

Nije se javio ni porodici

Dapčević je poslednji put viđen kada je imao 47 godina, a ukoliko je živ ima 62 godine. Policija je apelovala na osobe koje imaju bilo kakve informacije o Dapčeviću da im se jave. Milorad Dapčević nije uopšte kontaktirao članove svoje porodice ovde i u inostranstvu, nije se javljao prijateljima od nestanka čitavih 14 godina. Strahujemo da je uopšte i živ, rekao je Ešvort. U trenutku nestanka Dapčević nije imao kontakte sa svojom porodicom, zbog čega njegov nestanak nikada i nije prijavljen.

Na konferenciji za štampu, održanoj u sredu, detektiv inspektor Ken Ešvort iz Jedinice za krvne delikte, novinarima je rekao da nije znao da je nestali Milorad Dapčević zapravo ista osoba za koju se sumnjalo da je diler heroina, a da se za njim tragalo tokom kasnijih 1990-tih godina.


Osumnjičeni narko diler, u godini kada mu se gubi svaki trag, bio je na slobodi uz kauciju, a nije se pojavio na suđenju 1999. - O tome ne znam - rekao je inspekt Ešvort.


Međutim, Dapčević je bio poznat policiji, jer je proveo određeno vreme u zatvoru zbog nasilja i kriminala, među kojima je bila i oružana pljačka, rekao je detektiv. Dapčević je 1993. godine bio osuđen za brutalnu oružanu pljačku.


Misteriozni nestanak Dapčevića tek nedavno je otkriven, kada je policija odlučila da obnovi slučaj hladnokrvnog ubistva Beliasa, a pokušali su ponovo da kontaktiraju Dapčevića koji mu je bio prijatelj.
 

Za sada bez uspeha

Dapčević je visok 180 cm, ima oči braon boje, tamniju put, srednje je građe, a kosa mu je smeđa. Policija je već razgovorala sa određenim brojem ljudi koji su poznavali Dapčevića u pokušaju da ga lociraju, međutim bez uspeha.
- Već smo razgovarali sa nekima, nameravamo da i dalje razgovaramo, rekao je inspektor Ešvort. Policija podseća da je i dalje na snazi raspisana nagrada od 100.000 dolara za infomaciju koja bi im pomogla da reše ubistvo Dimitrosa Belaisa. Osobe koje imaju informacije o Miloradu Dapčeviću, ili ubistvu Dimitrosa Belaisa, treba da se jave službi Crime Stoppers na 1800 333 000 ili posete www.crimestoppers.com.au.

Ubijenog Beliasa (38) iz Brajtona, pronašli su na parkingu čistači dok je ležao u lokvi krvi ispred Sent Kilad Rouda. Belias je 1994. godine bio osuđen zbog učešća u prevari oko lažiranja podataka o vlasništvu nekretnina vredne 330.000 dolara.

Međutim, u to vreme policija nije smatrala da je to bio motiv njegovog ubistva.
Inspektor Ešvort smatra da su Dapčević i Belias radili kao građevinski preduzimači, a da je Belias dugovao veliki novac članovima podzemlja. Imao je problema da pozajmljeni novac vrati.


- Naša istraga ne može da odbaci mogućnost da je i Dapčević bio u kontaktu sa članovima podzemlja - rekao je detektiv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online