Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 18.03.2014.
13:02 >> 16:14h
Srna A

Putin: SAD i EU nas stalno varaju!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Krim neodvojivi deo Rusije. On je istakao da su zapadne zemlje, na čelu sa SAD prešle ''crvenu liniju'' i da će Rusija braniti svoje interese.

Da smo ostavili Krim u nevolji, to bi bila izdaja: Vladimir Putin
 

"U srcima i glavama ljudi, Krim je uvek bio i ostaje neodvojivi deo Rusije. Ova privrženost, zasnovana na istini i pravdi, bila je čvrsta i prenošena je sa generacije na generaciju", rekao je ruski predsednik, dodavši da je referendum na Krimu održan u skladu sa međunarodnim pravom.

Govoreći o zapadnim zemljama, Putin je istakao da te države misle da su uvek u pravu.

"Oni su uvereni da su posebni, da im je dozvoljeno da rešavaju sudbinu sveta. Da mogu samo oni da budu u pravu. Ponašaju se kako požele. Što ovde, što tamo, primenjuju silu protiv suverene države. Izgrađuju koalicije po principu ko nije sa nama, on je protiv nas", rekao je Putin.

Naveo je da Moskva stalno teži "jačanju odnosa sa zapadom i ravnopravnim, otvorenim, poštenim odnosima", ali da nije videla da joj se izlazi u susret.

"Suprotno, nas su stalno varali, donosili odluke iza naših leđa i stavili nas pred svršeni čin. Tako je bilo i sa širenjem NATO na istok", rekao je Putin, dodajući da su vođeni i "beskonačni pregovori o vizama, sa obećanjima o slobodnom pristupu na globalna tržišta".

U obraćanju poslanicima ruskog parlamenta, on je napomenuo da je Sevastopolj ruska tvrđava i dom ruske Crnomorske flote i da je odluka o pripajanju Krima Ukrajini po odluci sovjetskih vlasti bila jasno kršenje ustavnih normi. Ruski predsednik rekao je da bi Rusija počinila izdaju ako bi ostavila Krim u nevolji i da SAD nemaju pravo da odlučuju o sudbini Krima.

Putin je istakao da su nacionalisti izvršili državni udar u Ukrajini i pokušali da ugroze prava manjina. On naglasio da razume ljude koji su išli na kijevski trg "Majdan" i mirno protestovali zbog korupcije i siromaštva. Ruski predsednik kritikovao je novo rukovodstvo u Kijevu i rekao da su lica koja stoje iza nedavnih događaja u Ukrajini "nacionalisti, neonacisti, rusofobi i antisemiti", preneo je Itar tas.

"Nacionalisti su izvršili državni udar u Ukrajini. Pokušali su da izmene politiku o jezicima, a to bi potkopalo prava manjina", rekao je Putin, prenosi Itar tas.

Stanovništvo koje govori ruski jezik u Ukrajini suočilo se sa konstantnim  ponižavanjem, dodao je ruski predsednik.

"Uvek smo verovali u dobrosusedske odnose sa Ukrajinom, ali situacija se razvila u drugom pravcu", rekao je Putin.

Pročitajte još:

* U inat svima Putin priznao Krim

* Krim proglasio nezavisnost i traži pripajanje Rusiji! Mobilizacija Ukrajinaca

* "Referendum na Krimu je legitiman"

Putin je u utorak ujutru potpisao ukaz o priznavanju Krima kao nezavisne države, dan nakon što je ubedljiva većina stanovništva Krima na referendumu glasala za njegovo pripajanje Rusiji.

Ruski predsednik zahvalio se kineskom rukovodstvu na uvažavanju istorijske kompleksnosti u razmatranju ukrajinskog pitanja. Govoreći o odnosu sa zapadnim zemljama u vezi sa Ukrajinom, Putin je rekao da je Moskva uvek nudila saradnju u vezi sa brojnim pitanjima, ali da nije bilo reciprociteta.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.03.2014. 13:16
PUTIN JE SVOJE REKAO . SVI MOGU DA "DUBE NA GLAVI" ALI BIĆE KAKO JE PUTIN REKAO . BRAVO ZA RUSIJU I PUTINA .
Utorak 18.03.2014. 13:21
Daj nam barem jednu Topolj-12m da se spasimo Sramote koja nas je napala
Utorak 18.03.2014. 13:48
Russki predsednik Putin, zahvalio se kako gore pise, Kini ali I Indiji za podrsku koju pruzaju u resenju krizi oko Krima! Ali je porucio gradjanima obe nemacke, kada je bilo ujedinjenje dve drzave, Russija ne da je osporavla vec je umnogome pomogla da se dve nemacke ujedine!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online