Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Subota 05.04.2014.
13:17
Srna A

Rusija: NATO nas je prevario

NATO je prekršio obećanje dato Moskvi posle ujedinjenja Nemačke da se neće širiti na Istok, upozoravaju vojni analitičari.

NATO se širio na istok suprotno obećanju dato Rusiji posle ujedinjenja Nemačke
 

Od devedesetih godina 20. veka Alijansa je skoro udvostručila broj članica - sa 16 na 28. Najviši ruski zvaničnici osećaju se prevarenim i optužuju Zapad da ne ispunjava obaveze preuzete tokom pregovora o ponovnom ujedinjenju Nemačke.

Tadašnji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ističe da je postojalo obećanje da se NATO neće širiti, ni za pedalj, ka Istoku. Takođe, tadašnji ambasador SAD u Moskvi DŽek Metlok rekao je ruskoj televizijskoj stanici "Raša tudej" da se lično protivio širenju NATO.

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Valensa: Kukavički NATO, Putina u Hag

* Ukrajinci oficiri vežbaju sa NATO-om

* Moskva: NATO nas vraća u Hladan rat

* Širenje NATO nije prioritet za Berlin

* NATO: Rusija bi k'o od šale mogla da upadne u Ukrajinu

"Nije bilo razloga da vojnu organizaciju širimo na Istok sve dok imamo sporazum kojim se Rusija nalazi u evropskoj odbrambenoj strukturi", naveo je Metlok. On tvrdi da širenje NATO nije podsticao Vašington, već istočnoevropske zemlje, da bi dobile zapadnu zaštitu od moguće ponovne pojave komunizma u Rusiji.

NATO se od raspada SSSR-a agresivno širio ka istoku Evrope, posebno u protekle dve decenije. Tokom 1999. godine, u članstvo Alijanse ušle su Češka, Mađarska i Poljska. Potom je usledilo najveće širenje NATO u istoriji - 2004. godine sedam novih članica se pridružilo: Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Proširenje je nastavljeno 2009. godine, ulaskom Albanije i Hrvatske u NATO.

Širenjem Alijanse na baltičke i istočnoevropske države rasle su tenzije i nepoverenje.

"Moćni vojni blok koji se pojavljuje nedaleko od naših granica u Rusiji će biti smatran direktnom pretnjom po bezbednost zemlje", poručio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom konferencije za novinare 2008. godine, posle neuspeha razgovora sa NATO.

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 13:23
НАТО је стигао до краја,нема више,конец фильма!
Subota 05.04.2014. 13:27
Зашто се НАТО шири према Русији .НАТО жели по сваку цену да уништи Русију . НАТО на крајњем истоку прави проблеме са Северну Кореју на југу Русије праве се ратови у Авганистан, Пакистан, Ирак . Са свих страна опкољавају Русију .НАТО је злочиначка банда која жели цео свет под своје ноге.РАТ на НАТО је БИЗНИС . МОСКВА је ипак јача и издржаће сваки напад а ако треба биће и контра напад .
Subota 05.04.2014. 13:34
NATO i zapad su licemeri,prevaranti,..oni su onaj tip koji te gleda u lice i smeje se...zabija noz u ledja...rusi su ih drzali za rec i dogovor..tu je razlika izmedju katolika i pravoslavoslavca ,dobra i zla...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online