Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 29.04.2014.
15:50 >> 20:12h
Beta A

Lugansk: Novi upad prorusa!

Oko hiljadu proruskih aktivista napalo je sedište policije u tom gradu, na šta je policija odgovorila ispaljujući suzavac i šok bombe.

Prorusi upali u zgradu regionalne uprave u Lugansku
 

 Demonstranti su gađali tu zgradu kamenicama, a zatim nasilno ušli u nju probivši zadnja vrata, a u tome im se, kako javlja agencija Frans pres, pridružilo tridesetak muškaraca naoružanih kalašnjikovima i raketnim bacačima, Neki od njih nosili su uniforme, dodaje se.


Demonstranti koji traže više moći za ukrajinske regione upali su u zgradu regionalne uprave i preuzeli kontrolu nad kancelarijom tužioca i televizijskim centrom u gradu Lugansku na istoku Ukrajine.

Agencija Rojters navodi da se unutar kancelarije tužioca nalaze proruski demonstranti, a da se na ulazu u televizijski centar nalaze naoružane osobe. Prethodno su tokom dana aktivisti za samoodbranu ušli u zgradu regionalne administracije u Lugansku, na istoku Ukrajine, a policajci su napustili objekat, prenela je stanica "Rusija danas".

Turčinov osudio poteze policije

Turčinov je u Kijevu osudio "neaktivnost" ili "izdaju" snaga reda na istoku Ukrajine, gde su u protestima zauzete policijske stanice i zgrade javnih uprava u najmanje 10 gradova i mesta.

- Događaji na istoku pokazuju neaktivnost, nemoć, a u pojedinim slučajevima i kriminalnu izdaju snaga reda u oblastima Donjeck i Lugansk - naveo je Turčinov u saopštenju objavljenom u trenutku napada na policijsku stanicu u Lugansku.  Demonstranti koji su upali u zgradu vlasti u Lugansku, kao i drugde na istoku zemlje, traže referendum o davanju širih ovlašćena ukrajinskim regionima.

 

Grupa od oko 20 mladih metalnim šipkama razbila je prozore kako bi ušla u zgradu koju nije obezbeđivala policija. Demonstranti su skinuli sa zgrade ukrajinsku zastavu i zamenili je ruskom, a zatim otvorili vrata zgrade kako bi pustili ljude koji su stajali ispred, preneo je AFP.  Vlada u Kijevu izgubila je kontrolu nad policijskim snagama u delovima istočne Ukrajine, gde su proruski aktivisti zauzeli regionalne zgrade u Donjecku i nekoliko manjih gradova.

Proruske snage u Lugansku, gradu od 465.000 žitelja, blizu ruske granice, zauzeli su pre tri sedmice zgradu lokalne službe bezbjednosti. Demonstranti koji su upali u zgradu vlasti u Lugansku, kao i drugde na istoku zemlje, traže referendum o davanju više vlasti ukrajinskim regionima. Istočna Ukrajina, sa velikom populacijom koja govori ruski, bila je središte podrške Viktoru Janukoviču, proruskom predsedniku Ukrajine, koji je smenjen u februaru.

 

U protestima širom istočne Ukrajine zauzete su policijske stanice i zgrade javne uprave u najmanje 10 gradova i mesta.

Pročitajte još:

Prorusi kontrolišu Lugansk

* Šta je sve pod kontrolom Prorusa?

* Proglašena Luganska narodna republika!

* Srpski studenti napustili Lugansk

* Putin se sprema da pripoji Serbiju!

* Ranjen gradonačelnik Harkova, lekari se bore za njegov život

POVEZANE VESTI

Utorak 29.04.2014. 15:50
Идемо за Русски Киев......Ла..Ла.....
Utorak 29.04.2014. 15:53
Ukraina mora sva pripasti Rusiji.
Utorak 29.04.2014. 16:25
Колико видим , ово су Козаци. По капам их препознајем.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online