Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.05.2014.
16:16
Srna A

Putin hoće decentralizaciju Ukrajine, ne pripajanje teritorija

Ruska strategija u Ukrajini nije pripajanje istočnih oblasti već opstanak Ukrajine kao decentralizovane zemlje sa "narodnim republikama", pri čemu bi Moskva imala jasan politički i ekonomski uticaj na jugoistoku - ističu ruski analitičari.

Jedini interes je federalizacija: Vladimir Putin
 

Rusiji bi odgovarala decentralizovana Ukrajina, u kojoj bi interese istoka zastupale pristalice federalizacije. Moskva će podržavati "narodne republike" moralno, politički, moguće i ekonomski, a, u slučaju da to bude potrebno, povlačeći i neke aktivne poteze, vojnih manevara kraj granice.

Ali, politički i vojni analitičari u Moskvi procenjuju da Vladimir Putin neće dopustiti situaciju u kojoj će Rusija biti talac sopstvene retorike i pritiska proruskih radikala na istoku Ukrajine. Odnosno, ulazak ruskih snaga na istok Ukrajine moguć je samo u ekstremnoj situaciji velikog krvoprolića, gaženja ljudskih prava ili pokušaja NATO da zavlada tim prostorom.

U Kremlju shvataju koliko bi velike posledice po Rusiju, i to, pre svega, ekonomske, imale pripajanje ili priznanje nezaisnosti teritorija na istoku Ukrajine.

Rusija bi tada bila obavezna da finansira sve te oblasti, a izložila bi se i dodatnim sankcijama Zapada.

Moskva želi takvo uređenje Ukrajine u kome će sadašnje pristalice federalizacije biti ozbiljni politički faktori i Rusija će pomoći formiranje takve Ukrajine. Zato je Putin spreman da "zažmuri" na činjenicu da će predednički izbori u Ukrajini biti sprovedeni pod senkom građanskog rata.

Jasno je da će u slučaju stabilizacije Ukrajine prozapadni političari i stranke dominirati u njoj, delimično i zbog toga što je odlazak Krima smanjio rusko i prorusko biračko telo u Ukrajini. Ali, sasvim je moguće formiranje uticajne partije ili organizacije proruske manjine, koja će moći da drži "kontrolni paket deonica" u Ukrajini - navodi "Ruski vjesnik".

POVEZANE VESTI

Subota 24.05.2014. 16:38
У овом свету је мало остало веровању. Како су одлучили,тако ће и бити. Лепо ће их распарчати као и нас.А где све то води само Амери знају ? Они су једини способни да упропасте цео свет . МОЛБА ПРЕКИНИТЕ са РАТОВИ
Subota 24.05.2014. 18:55
Pametan je Putin, nece da otcepi pola drzave pa da u drugoj polovini postavljaju raketne stitove i pcke materine. Ukrajinci jos imaju vremena da se dozovu pameti i oteraju fasiste, u suprotnom ce samo oni biti na gubitku. Ako im mi nismo dovoljno svez primer neka samo pogledaju Libiju, Irak i Afg. koji su "procvetali" od americke demokratije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online