Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.05.2014.
19:26
Beta A

“SAD moraju da predvode svet, ali uzdržano“

Predsednik SAD Barak Obama proglasio je u sredu da su SAD, posle "dugog doba ratovanja", i dalje "zemlja najpotrebnija svetu", ali se založio za uzdržanost pre pokretanja novih vojnih akcija.

Branio svoju politiku pred najnovijom klasom oficira u Vest Pointu: Barak Obama
 

Pred najnovijom klase oficira koja je diplomirala na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu, u državi Njujork, Obama je branio svoju spoljnu politiku rekavši da bi "izdao svoju obavezu prema vama, i zemlji koju volimo, da sam vas poslao u opasnost samo zato što sam negde u svetu video problem koji treba rešiti, ili što sam brinuo zbog kritičara koji smatraju da je vojna intervencija jedini način da se izbegne da Amerika izgleda slaba".

Bela kuća pokušava da potisne kritiku da je predsednikov pristup problemima sveta isuviše oprezan što ohrabrilo rivale. Obama i njegovi savetnici kažu da su njegovi napori da se SAD ne uključe u nove vojne sukobe, u skladu sa stavom američkog javnog mnenja.

Dok se SAD povlače iz dva rata - u Avganistanu i Iraku, koji su usledili posle terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001, Obama je u sredu rekao da je terorizam i dalje najdirektnija pretnja američkoj bezbednosti. Ali, ukazao je da je ta pretnja, sa centralizovane Al Kaide, prešla na niz njenih pod-organizacija, te se mora promeniti i američki odgovor.

Umesto pokretanja velikih vojnih akcija, Obama se založio za partnerstvo sa zemljama gde terorističke mreže traže uporište. To uključuje novi fond od pet milijardi dolara za pomoć drugim zemljama u borbi protiv terorizma, i dodatna sredstva za obaveštajnu službu Ministarstva odbrane za nadzor, izviđanje, specijalne operacije i druge aktivnosti.

Obama je krvavi građanski rat u Siriji ocenio više kao antiteroristički izazov, nego kao humanitarnu krizu. On je branio svoju odluku da se američka vojska ne uključi u taj sukob, ali je rekao da će tražiti da se poveća podrška sirijskoj opoziciji, kao i susednim zemljama - Jordanu, Libanu, Turskoj i Iraku, gde dolaze izbeglice iz Sirije i gde raste strahovanje od širenja terorizma.

"Pomažući onima koji se bore za prava svih Sirijaca da izaberu svoju budućnost, mi takođe potiskujemo rastući broj ekstremista koji nalaze utočište u tom haosu", rekao je Obama.

Jedan od planova koje razmatra Bela kuća je novi projekat opremanja i taktičke obuke pripadnika "Slobodne sirijske vojske", između ostalog i za borbu protiv terorizma.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 22:35
obama nije ratoboran ali nazalost nemoze sve on sam
Sreda 28.05.2014. 21:59
obama jedan od naj pametnijih presednika amerike dosada pokazuje sve to stalno neide ko guska u maglu svaka mu cast ako ga uporedimo sa drugim presednicima u toj zemlji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online