Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 03.06.2014.
17:30
Beta A

EU ucenjuje Bugarsku: Ne gradite Južni tok!

Evropska komisija je zbog kršenja propisa Evropske unije o energetskom tržištu, zatražila od Bugarske da odloži početak izgradnje gasovoda "Južni tok" na svojoj teritoriji, ali nije zakočila izgradnju tog gasovoda u celini.

Hoće li biti Južnog toka: Postrojenje Gasproma
 

To su danas izjavili predstavnici za štampu Evropske komisije s obrazloženjem da izgradnja "Južnog toka" u EU mora sačekati da se dodatnim pregovorima ugovori koje su članice EU sklopile o učešću u "Južnom toku", usaglase s propisima EU.

Ako Bugarska istraje na stavu da ne vidi kršenje propisa o unutrašnjem energetskom tržištu EU i uskoro započne izgradnju svoje deonice "Južnog toka", Evropska komisija će Sofiju tužiti Evropsku sudu pravde u Luksemburgu, nadležnom za zaštitu propisa Unije.

Pročitajte još:

Južni tok sudbonosni za Srbiju

* EU ucenjuje Rusiju oko Južnog toka

* Južni tok tek kada Rusija promeni stav o Ukrajini?

* "Južni tok" će biti izgrađen i pored američkih pritisaka"

* Brisel nam seče ruski gasovod?

Sabine Berger, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera, rekla je novinarima da je stav Evropske  komisije da "Juzni tok nije u skladu s Trećim energetskim paketom i evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržištu i javnim nabavkama".

Evropska komisija i Rusija su januara uspostavile radnu grupu stručnjaka za usaglašavanje ugovora o "Južnom toku" s propisima EU. Evropska komisija je u sklopu Strategije EU o energetskoj bezbednosti - dodala je Sabine Berger - odlučila da odloži izgradnju "Južnog toka", dok se ne obezbedi puno poštovanje propisa EU.

Pored toga, taj projekat gasovoda mora biti procenjen i sa stanovišta prioriteta Strategije EU o energetskoj bezbednosti, odnosno da li jeste ili nije prioritet za EU.

Vlada u Sofiji je u više navrata naglasila da ne krši propise EU, jer radovi na izgradnji "Južnog toka" treba da ovog letna počnu u međunarodnim vodama Crnog mora, ali su predstavnici Komisije danas izneli stav da je i to suprotno propisima EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.06.2014. 17:36
ЕУ уцењује Бугарску,морају слушати све што им се каже.Ако ЕУ каже да несмеју да саде кромпир и пасуљ и то морају слушати.Па дали треба да се боримо за ЕУ ??? НЕ и НЕ у ЕУ .
Utorak 03.06.2014. 17:45
u eu jednostavno nisi gazda svoje kuce i sa tim sistemom razjurice clanice posto svako treba pre svega da gleda na svoje interese koce nama svima naknaditi stetu mozda ti sto nedaju gradnju ja mislim sigurno nece
Utorak 03.06.2014. 21:05
Eto cemu sluzi EU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online