Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.06.2014.
17:27
Beta A

EU dala ultimatum Bugarskoj da odloži Južni tok

Evropska komisija je saopštila da Vlada Bugarska treba da u roku od mesec dana odloži izgradnju gasovoda sa ruski gas "Južni tok".

EU se protivi izgradnji Južnog toka (Foto: Ilustracija)
 

Komisija je ocenila da Bugarska, mada Sofija još može da iznese svoje argumente, krši propise Evropske unije, zbog čega može biti kažnjena. Briselski internet sajt "EUobserver" je preneo izjavu jednog zvaničnika EU da Evropska unija podržava stav Ukrajine koja se protivi izgradnji "Južnog toka" jer bi taj gasovod "zaobišao ukrajinski sistem gasovoda za prenos ruskog gasa i time olakšao
Rusiji mogućnost da prekine dostavu gasa Ukrajini, a da ne ugrozi potrošače u Evropskoj uniji".

"Mi Ukrajinu smatramo energetskim partnerom EU, tako da bi podrška 'Južnom toku' dovela do pomanjkanja solidarnosti s Ukrajinom", objasnio je zvaničnik EU.

Pročitajte još:

* EU ucenjuje Bugarsku: Ne gradite Južni tok!

* EU ucenjuje Rusiju oko Južnog toka

* Brisel nam seče ruski gasovod?

Na pitanje novinara o tome kako Evropska komisija ocenjuje saopštenje Vlade Bugarske da neće odustati od izgradnje "Južnog toka" u međunarodnim teritorijalnim vodama Crnog mora, portparol u Evropskoj komisiji Antoan Kolombani je odgovorio da je zahtevom Sofiji da obustavi izgradnju, pokrenut postupak zbog kršenja pravila unutrašnjeg tržišta, iako Bugarska još može izneti svoje stavove.

Sabine Berger, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku, Gintera Etingera, u utorak je novinarima rekla da Evropska komisija ne blokira izgradnju "Južnog toka", ali stav Komisije je da " 'Južni tok' nije u skladu s Trećim energetskim paketom EU i evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržištu i javnim nabavkama".

"Evropska komisija je u sklopu Strategije EU o energetskoj bezbednosti odlučila da odloži izgradnju 'Južnog toka' dok se ne obezbedi puna podudarnost sa propisima EU, a projekat tog gasovoda mora biti procenjen i sa stanovišta prioriteta Strategije EU o energetskoj bezbednosti, odnosno da li jeste ili nije prioritet za EU", navela je Berger.

Vlada u Sofiji je u više navrata naglašavala da ne krši pravila EU, jer radovi na izgradnji Južnog toka treba da ovog letna počnu u međunarodnim vodama Crnog mora, ali su predstavnici Evropske komisije i danas izneli stav da je to suprotno propisima EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.06.2014. 17:44
Vlada Italije je podržala Bugarsku za južni tok i Bugarska će graditi južni tok Bugarska je prva Država koja je zatražila izlazak iz NATOA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online