Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.08.2014.
02:34
Vesti A

Srpski prijatelj kozak bori se u Ukrajini

Australijska špijunska agencija (ASIO) zainteresovana je i prati kretanje kozaka Simeona Bojkova, inače rođenog u Australiji, koji je otputovao u Ukrajinu da pomogne proruskim ustanicima optuženim da su oborili avion sa 298 putnika i članova posade.

Simeon Bojkov, kozak iz Australije
 

Simeon Bojkov iz Kabramate nije redak gost zbivanja u srpskoj zajednici, gde se najčešće pojavljuje u kozačkoj uniformi i sa dugom sabljom za pojasom. On je na svojoj stranici na Fejsbuku upravo uputio poziv ljudima da "uzmu oružje ili daju novac za proruske borce".

Kako saopštava "Dejli telegraf", Bojkov im je poručio iz Rusije:
 

- Naravno da sam pucao iz mitraljeza, ručnih bacača, čak i tenkova, ali nisam prekršio australijske zakone.


Sidnejski dnevnik navodi da je Bojkov ataman, odnosno lider Zabajkalskog kozačkog društva u Australiji, lociranog u Kabramati, koje je priznato od Transbajkalske kozačke armije u Sibiru.

Bojkov na srpskom protestu za Rusiju u Sidneju
 

Zaprećena kazna

"Telegraf" prenosi da ASIO prati Bojkovljevo kretanje na isti način kako postupa i sa Australijancima koji su otišli da se bore na Srednjem istoku. Dnevnik podseća da svakom Australijancu koji ode u inostranstvo da se bori po povratku preti kazna u trajanju od 20 godina zatvora.


- Meni je rečeno da je ASIO bacio pogled na nas, a mislim da su sigurni da mi ne predstavljamo pretnju - rekao je Bojkov.
 

Iz kancelarije državnog pravobranioca je saopšteno:
 

- Savetujemo Australijancima da ne putuju u provincije Donjeck i Lugansk zbog opasnosti po bezbednost.


Stefan Romanov, predsednik Australijske federacije ukrajinskih organizacija kaže:
 

- Nije australijski ići da se boriš u stranom sukobu.

"Kozaci su divlje ponosni konjanici koji su godinama progonjeni jer su tokom ruske revolucije štitili cara i sada su postali neslužbene udarne jedinice ruskog predsednika Vladimira Putina", piše "Telegraf".


Kako su informisale ukrajinske obaveštajne službe, kod njih je registrovan telefonski poziv upućen posle obaranja malezijskog aviona i u kome se ispaljivanje rakete povezuje "sa onim kozacima koji su u Černjukinu". Kozački komandir Nikolaj Kozicin snimljen je kako kaže da je avion oboren jer je prevozio špijune.
 

- Oni ne bi smeli da lete. Rat je - navodno je rekao.


Bojkov je, međutim, tražio da mu se kaže zašto su sada istražni organi na mestu nesreće (Australijanci imaju vodeću ulogu u istrazi).
 

- Nema razloga da Rusija obori avion. Mislim da je vrlo ružno od Tonija Abota da odmah donosi zaključke i počne da optužuje Rusiju. To je detinjasto i nepošteno - kazao je on.


Uprkos tome što je na Fejsbuku tvrdio da je u ratnoj zoni, Bojkov nije bio voljan da potvrdi da li je bio u Donjecku, koji je pod kontrolom ustanika.


- Nije važno jesam li bio u Donjecku ili nisam, nisam prekršio australijske zakone zato što sam otišao u inostranstvo da pomognem narodu.
 

Bojkov u srpskoj akciji za Kosovo
 

Međutim, Bojkovljev najbolji prijatelj, ruski pravoslavni sveštenik Aleksander Paramonov, kaže da je Bojkov otišao u Donjeck.


- Mislim da putuje sa ruskim generalom sa dve zvezdice koji je bio u poseti Australiji - rekao je on i dodao da je Bojkov jedino bio u tenkovima i pucao iz vatrenog oružja tokom obuke sa kozacima.


Pop takođe kaže da nije znao za šta se Bojkov obučava.

POVEZANE VESTI

Petak 01.08.2014. 07:43
on izgleda vise kao mongolac ili kinez. Da li ste sigurni da ova osoba na slici zaista odgovara onim sto pisete?
Petak 01.08.2014. 12:50
veći Srbin nego mnogi ''Srbi''današnjice u Srbiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online