Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.10.2014.
18:03
Vestionline A

Džihadisti pred turskom granicom, Kurdi grad brane snajperom

Džihadisti Islamske države (IS) ušli su u strateški važan sirijski grad Kobani, u blizini granice s Turskom, što znači da bi uskoro mogle da počnu nemilosrdne borbe za svaku ulicu u gradu.

Turski vojnici u pripravnosti sa svoje strane granice
 

Borac kurdske Narodne jedinice za zaštitu rekao je za CNN da IS pod kontrolom drži jugozapadni deo grada, poznat pod nazivom Ajn al-Arab. Poslednjih dana je iz ovog pretežno kurdskog grada pobeglo na hiljade civila, u pokušaju da izbegnu neumoljive džihadiste.

Sirija protiv turske akcije

Međutim, ove izjave naišle su na negodovanje Damaska, koji je saopštio da će svaku tursku vojnu intervenciju u Siriji posmatrati kao agresiju.

"Promovisana politika turske vlade predstavlja pravu agresiju protiv jedne države članice UN", navelo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sunitski džihadisti su u konačno osvajanje Kobanija, koji se nalazi na samoj granici sa Turskom, krenuli samo dan pošto je turski parlament odobrio slanje vojske u borbu protiv Islamske države. Borbe na granici s Turskom su se intenzivirale poslednjih dana, a preostali civili dobili su naređenje za evakuaciju i povukli su se prema granici. Kurdski borci su objavili spremnost na beskompromisnu borbu s džihadistima.

Kurdski vojnici trenutno koriste snajpere kako bi sprečili borce Islamske države od daljeg napredovanja ka centru grada. Na istočnoj strani Kobanija, Kurdi su uništili tenk Islamske države, a na zapadnoj džihadisti kontrolišu naselje Tal Šair, u kojem se nalazi granični prelaz.

Kurdi se bore za svaku ulicu u gradu
 

"Turska će učiniti sve što može kako bi sprečila ekstremiste Islamske države u Siriji da zauzmu grad Kobane smešten blizu tursko-sirijske granice", rekao je danas turski premijer Ahmet Davutoglu. "Ne želimo da Kobane padne. Učinićemo sve što možemo kako bismo to sprečili", rekao je Davutoglu za televiziju A Haber.

POVEZANE VESTI

Petak 03.10.2014. 18:10
Da se ovo u Srbiji dogadja, pomislio bi da i sateliti isto tako strajkuju.
Petak 03.10.2014. 20:20
Zar ih nisu Ameri i Englezi "pobedili"???
Petak 03.10.2014. 20:45
Na kojoj strani bi se borili nase muslidze iz Bosne i Sandzaka? Na turskoj strani ili na ISIS strani?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online