Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 11.10.2014.
11:24
Vestionline A

UN Turskoj: Ako Kobani padne, desiće se Srebrenica

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura pozvao je u petak Tursku da spreči pokolj u pograničnom sirijskom gradu Kobaniju, kojem prete borci Islamske države. On je istakao bojazan da bi u Kobaniju mogao da se dogodi scenario sličan onom u Srebrenici.

Sirijski Kurdi čekaju ispred Turske da im se dozvoli ulaz. Kurdi iz Turske bi na drugu stranu  Siriju da brane grad... A Ankara okleva
 

De Mistura je pozvao Ankaru da "dobrovoljcima", to jest Kurdima, dopusti prelazak granice kako bi pomogli kurdskim borcima koji Kobani, grad koji se nalazi na samoj sirijsko-turskoj granici.


"Sećate li se Srebrenice? Mi se sećamo. Nikada je nećemo zaboraviti i verovatno je nikada nećemo oprostiti", rekao je De Mistura na konferenciji za novinare.

Turski vojnici za sada sa brda samo posmatraju situaciju u Siriji
 

Turska je rasporedila tenkove na brdu s pogledom na Kobani, ali odbija da interveniše bez šireg sporazuma sa SAD i ostalim saveznicima u građanskom ratu u Siriji. Ankara je sprečila turske Kurde da pređu granicu i priključe se borcima koji brane Kobani od sunitskih džihadista.

Lukavi džihadisti

Žestoke brobe za Kobani i danas traju, a islamisti su zauzeli štab kurdske milicije koja brani grad. Kurdske snage uputile su hitan apel za još oružja i municije, kako bi sprečili napredovanje islamista.

 

Akara ne želi saradnju sa ilegalcima
 

Aktivista iz Kobanija Mustafa Ebdi rekao je da ekstremisti koriste civilna vozila sa kurdskim zastavama kako bi izbegli vatru koalicione avijacije.

 

Ono što komplikuje odbanu Kobanija, i sprečava Tursku da se upetlja, jesu bliske veze kurdskih branilaca grada i zabranjene Radničke partije Kurdistana u Turskoj, koja je sprovodila višedecenijsku borbu za samoupravu na jugoistoku te zemlje.

"Apelujemo na turske vlasti da dopuste dolazak dobrovoljaca i njihove opreme kako bi mogli da uđu u grad i pomoći obrani", istakao je Mistura u Ženevi. Predviđajući pad Kobanija ako se grad "ostavi na cedilu", dodao je da je samoodbrana međunarodno ljudsko pravo.

Dok je većina stanovništva izbegla iz Kobanija pred ofanzivom Islamske države, između 500 i 700 uglavnom starjih stanovnika još se skriva po gradu. Oko 10.000 i 13.000 nalazi se u obližnjem pograničnom području između Sirije i Turske i samo je jedan mogući izlaz iz grada.

"Ako grad padne, 700 uz još 12.000 ljudi, osim boraca, biće verovatno masakrirano", rekao je de Mistura. "Ne možemo i ne smemo da ćutimo na sigurnu pretnju civilima", naglasio je zvaničnik UN.

Ako Kobani, 400 od 900 kilometara duge sirijsko-turske granice naći će se u rukama Islamske države.


Džihadisti Islamske države (IS) pokušavali su u petak da potisnu kurdske snage iz severnog dela Kobanija, kako bi se probili do graničnog prelaza prema Turskoj.

Više od tri nedelje od početka ofanzive na taj strateški kurdski grad na severu Sirije, koji opsedaju s juga, s istoka i sa zapada, džihadisti su zauzeli trećinuteritorije i pokušavaju da se probiju do njegove severne granice, na samo kilometar od turske teritorije.

POVEZANE VESTI

Subota 11.10.2014. 11:28
Lazni projekat americko- vatikanskih zlotvora Srebrenica je u najavi , ako , tako vam i trebaa --pobijte ich jer su vas slusali i ubijali srpski neduzni narod !!!
Subota 11.10.2014. 14:17
Turci ne smeju da napadnu dzihadiste iz jednostavnog razloga sto su ISIS vodje product of CIA,to je isto kao da napadas svoje saveznike. Kobajagi boje se odgovora dzihadista u Turskoj a ne boje se odgovora 20 miliona Kurda u Turskoj. Ako Kobani padne,treba svi Kurdi da se dignu u Turskoj, da osete gnev Kurda. A za onaj "amerika " koji kaze da je bombardovanje efikasno i nema potrebe od kopnene invazije, epa eto probajte da razlikujete ko se vozi pod zastavom Kurda. Da USA zeli da unisti ISISa uradila bi to za nekoliko dana. Ne odgovara to njihovim interesima, oni planiraju da se ratuje bar sledecih 20 god
Subota 11.10.2014. 13:43
Ne moze se desiti nista slicno Srebrenici, jer je vecina muslimana koji su zaista pogubljeni od strane Srba (ne malo ih je ubijeno od strane "njihovih" u unutrasnjem obracunu) pre toga godinama ubijala srpske civile, palila i unistavala srpska sela oko Srebrenice. Jedini nepristrasni ocevidac, holandski kapetan Shrouten (UN) bio je u Bratuncu osam dana posle pada Srebrenice, slobodno se kretao gde god je hteo, nije video nista sumnjivo i ne veruje u propagandnu pricu zapada. Vecina (stvarno poginulih) muslimana izgubila je zivot tokom borbenih dejstava. S druge strane, definitivno ne moze da se dogodi nista slicno Hirosimi i Nagasakiju. Cak ni bolesni islamisti nisu sposobi od toliko zla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online