Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 20.10.2014.
09:07
Blic/S. Palić A

Projekat velika Albanija: Radovi u toku

Zastava velike Albanije na stadionu u Humskoj opasna je provokacija sa porukom da je projekat iz 19. veka i te kako živ, opominju istoričari iz regiona.

Najnoviji incidenti u Beogradu i lavina oduševljenja koja je zavladala među Albancima dokazuje da ideja velike Albanije i dalje živi
 

- Očekivali smo da se na utakmici Srbije i Albanije desi takva jedna provokacija. I nama se u Grčkoj desio incident pre godinu dana. Jedan igrač Paoka Albanac nosio je majicu sa zastavom velike Albanije i oznakama UČK, a kasnije je rekao da nije znao šta je to - kaže za “Blic” Spiridon Sfetas, grčki istoričar, vanredni profesor balkanske istorije na Univerzitetu Aristotel u Solunu.

Zajednički ekonomski prostor

Otkad se sa Prizrenskom ligom krajem 19. veka (vidi okvir) javila ideja ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu, ona je, za razliku od drugih velikonacionalnih ideja tog vremena, ostala da živi sve do danas.

Prizrenska liga

Liga za odbranu prava albanskog naroda, poznata kao Prizrenska liga, bila je albanska politička organizacija osnovana 10. juna 1878. u Prizrenu, u tadašnjem Kosovskom vilajetu Otomanskog carstva. Cilj je bio borba za albansku autonomiju i ujedinjenje svih Albanaca.
Na slici vidite dokument američke tajne službe iz 1940. godine na kojem se ističe propaganda Albanaca i težnja za stvaranjem Velike Albanije.

- Novo je, u odnosu na vreme od pre nekoliko godina, da ideja velike Albanije nije više tabu tema među Albancima. Kad je uzimano Kosovo, tad je glavna priča bila da se ono neće ujediniti sa Albanijom. Činjenica na terenu je, međutim, da ne postoje granice između Albanije i Kosova, i Albanije i Zapadne Makedonije. Već je stvoren zajednički ekonomski prostor - kaže Sfetas.

Grčka, ističe on, nije teritorijalno ugrožena ovom idejom, ne samo zbog činjenice što je članica EU, već i zbog toga što nema albansku nacionalnu manjinu. Grci su, naime, nakon Drugog svetskog rata proterali Albance iz Epira koji su bili kolaboracionisti i oduzeli im imovinu.

- Oni sada vrše propagandu iz Albanije i traže restituciju. Nama veća opasnost preti od albansko-turskih veza, a ne direktno od Albanaca. Osim toga, naša grčka manjina u Albaniji je ugrožena, što se videlo u napadima na njih posle provokacije u Beogradu - kaže Sfetas.

Jedini živi nacionalni projekat

Da je velikoalbanski projekat u toku, nema nikakvu dilemu crnogorski istoričar Đorđe Borozan, jedan od najboljih poznavalaca ideje i prakse velikoalbanskog nacionalizma.

- Incident u Beogradu je težak i tragičan nagoveštaj bolne prošlosti. To nam samo govori da se ovaj balkanski prostor nije umirio i da je, nažalost, živ najgori od svih velikonacionalističkih projekata na Balkanu, velikoalbanski - kaže Borozan.

On podseća da je u tom projektu i deo Crne Gore, jer mnogo Albanaca u njoj žive, i da nije slučajno što se i na crnogorskom tlu nakon provokacije u Beogradu bilo incidenata. Još je simptomatičnije to što, kaže Borozan, Albanci ističu da su jedina zemlja na svetu koja je okružena isključivo svojim narodom - Albancima.
 

U službi manipulacije

 Znatan deo današnje Makedonije, gotovo cela zapadna Makedonija, uključujući i Skoplje, ucrtan je u mapu velike Albanije. Neretko iz ove bivše jugoslovenske republike dolaze vesti o demonstracijama u kojima Albanci traže više nacionalnih prava.

Ipak, pojedini makedonski istoričari tvrde da Albanci u Makedoniji (osim fanatika kojih ima svuda) nisu taoci devetaestovekovne ideje, te da i oni žele u EU, kao ostali narodi Balkana. Iza provokacije u Beogradu, smatraju, stoji manipulacija.

- Aktuelizacija velikoalbanske ideje i njeno “plašenje” naroda dešavalo se uvek kad je nekome to bilo potrebno za političke ciljeve. Određene strukture žele da unesu nemir među stanovništvo, a idejom velike Albanije služe se kao pretnjom - kaže Katerina Todoroska, savetnica u Institutu za nacionalnu istoriju u Skoplju, dodajući da su to kroz istoriju radile velike sile.


Oduvek su imali sponzore

Velikoalbanski projekat imao je sponzore od početka.

- Projekat je podstaknut od turske Porte, na njega će se nasloniti Austrougarska, a kasnije i fašistička Italija i Treći rajh. Postoje dokumenta u Vašingtonu koja potvrđuju da su SAD 1940. znale da italijanska propaganda koristi ideju velike Albanije protiv Jugoslavije - kaže naš istoričar Mile Bjelajac.

Većina istoričara u regionu slaže se da je projekat velike Albanije u toku.

- Taj proces je u toku odavno, on nije od juče. Za njega je glavno da ima podršku velikih sila. A Albanci danas imaju podršku SAD, pojedinih evropskih i muslimanskih zemalja. Srbija je u teškom položaju, a Makedonija je najranjivija - zaključuje akademik, istoričar Dragoljub Živojinović.

Vučić: Sprečićemo noćnu moru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da velika Albanija jeste noćna mora Srbije, ali i celog sveta, i tako odgovorio na provokaciju albanskog premijera Edija Rame.
“Ljudi koji kažu da je velika Albanija naša noćna mora su potpuno u pravu. Ali, to nije samo naša mora, već noćna mora Evrope, noćna mora čitavog čovečanstva, a mi ćemo učinite sve što možemo da je sprečimo. Nadamo se da će normalni Albanci razumeti ovu poruku”, Aleksandar Vučić je napisao na Tviteru.
Vučić je ovim tvitom odgovorio Rami koji je napisao da će “Srbija biti normalna država samo ako Stvarna Srbija shvati da je Velika Albanija njena noćna mora a ne naš projekat”.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.10.2014. 09:42
Srbi probudi te se jer ako se sada ne probudite drudi put je sve kasno rat nam je spremljen i nametnut a CAR LAZAR REČE ILI ĆE MO SE BRANITI ILI ĆE MO NESTATI. Ponovo imamo iste neprijatelje šiptare SAD i Njemačku.
Ponedeljak 20.10.2014. 10:12
Albanija je austrijsko-engleski strateski mac u borbi protiv Srba. Shvatili su jos Turci da su siptarski elijeni mnogo bolje sredstvo borbe protiv Srba nego sve osmanske vojne pa su ih uvozili u Srbiju ko Amerikanci ebolu u Afriku. Medjutim, tzv velika albanija kao i svi raniji siptarski projekti moze da zazivi jedino podrskom unutar Srbije. Danasnje granice kvazi republike Kosovo bas kao i tzv velike albanije su zacrtali srpski komunisti jos dvadesetih godina prosloga veka.
Ponedeljak 20.10.2014. 12:18
Nema nista od projekta Velika Albanije? Albanija ce se raspasti i to Crna Gora uzima svoj deo koji joj je nasilno prikljucen Albaniji,Srbija izbija na more kao i Makedonija Grci uzimaju svoj deo i dolazi kraj jednom DIVLJEM PLEMENU.Najnovija karta BALKANA. Prirodni i normalni BALKAN bez ZUGANA siptarskih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online