Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.03.2015.
22:15
S. M. Tomić - Vesti A

Znate li u kojoj zemlji su i starci dileri kokaina?

Zemlja "Kondorovog leta" poslednjih godina postala je sinonim za drogu i siromaštvo. U peruanskim zatvorima robija oko 70.000 robijaša, što muških, što ženskih.

Reuters
Jedan od starijih dilera droge na sudu

Većina je u zatvoru zbog droge. Zatvorske godine im prolaze u čitanju Biblije, neki se bave plesom, drugi sviraju peruanske narodne pesme, treći su naučili da heklaju i štrikaju da bi mogli da pomognu porodicama dok su u zatvoru. Mnogi od njih su starci koji su gladna usta izdržavali uzgajanjem i prodajom koke.

Trenutno čak 2.500 zatvorenika starijih od 60 godina robija u peruanskim zatvorima, uglavnom zbog koke.

Angelika Ludena služi svoju drugu zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja droge u ženskom zatvoru Santa Monika u Limi. Zidovi njene ćelije izlepljeni su molitvama i fotografijama unuka. Danju se bavi ručnim radom, noću čita Bibliju.

Luz Ludena ima 63 godine i majka je troje dece i već je drugi put u zatvoru zbog kokaina. Zatvorske dane skraćuju joj jedino časovi plesa. Tereza de Hesus Telo je učiteljica u penziji i majka sedmoro dece.

Uhapšena je na aerodromu u Limi krajem prošle godine kad je pokušala da unese mali kofer pun kokaina na let za Madrid.

Rolando Velasko ima 70 godina i osuđen je zbog krijumčarenja droge. U muškom zatvoru Lurigančo ide na psihološke radionice organizovane za starije zatvorenike.

Njegov sunarodnik 76-godišnji Alfonso Kruz naučio je da hekla ženske torbe, koje njegova porodica prodaje da bi preživela.

Andi i peruanska džungla utočište su siromašnih. Ovde nema ni puteva, ni struje, ni državnih kredita.

Preostaje im samo koka, biljka koja raste u vlažnim dolinama između 1.500 i 6.000 metara nadmorske visine.

Ovde godinama niču ilegalna polja koke, jer, što reče jedan farmer, kad ne bi bilo koke, ni policija ne bi imala šta da jede. Lišće koke se prerađuje u jami ispunjenoj vodom i sumpornom kiselinom, a čist kokain se prodaje krijumčarima iz Kolumbije, Ekvadora i Meksika.

Kilogram kokaina farmeri prodaju za 750 dolara, a na ulicama Evrope može da se zaradi i 65.000 dolara.

Reuters
Polja koke

Polja droge

Peru je 2013. godine, po podacima UN, postao svetski lider u proizvodnji koke, koja je porasla za čak 40 odsto. U siromašnijim područjima je svako drugo dete pothranjeno, a 67 posto stanovništva je siromašno. U takvom siromaštvu seljaci nemaju drugog izbora osim da u svoja polja zasade koku. SAD su prošle godine finansirale iskrčivanje polja koke, ali je peruanski predsednik Ojanta Umala u junu na neodređeno vreme odložio planove za iskrčivanje dok se prethodno ne zasadi neka druga kultura pod rukovodstvom Ministarstva poljoprivrede. Oko 12.000 porodica živi od uzgoja koke u dolini Vrae u Peruu, a 54 odsto peruanske koke proizvodi se u toj oblasti.

Fonet/AP
Prodavci koke

Đavolje delo

Kada su Španci kolonizovali Južnu Ameriku, ignorisali su tvrdnje domorodaca da im lišće koke daje snagu i energiju, te su praksu njenog žvakanja proglasili đavoljim delom. Međutim, ubrzo su shvatili njena terapeutska dejstva i počeli je oporezivati po stopi od 10 odsto. Alkaloid kokaina izolovao je nemački hemičar Fridrih Gedke tek 1855. godine. Albert Niman, profesor na univerzitetu u Gotingemu, uspeo je da razvije napredniji proces prerade kokaina i objavio ga u doktorskoj disertaciji 1860. godine, što mu je donelo zvanje redovnog profesora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online