Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.03.2015.
07:41
O. Ikodinović - Vesti A

Jaroš traži čistku u Donbasu

Lider ekstremističke grupe Desni sektor i poslanik Vrhovne rade Ukrajine Dmitrij Jaroš pozvao je na sprovođenje čistke među žiteljima Donbasa, "iskorenjavanje pobunjenika", i na deportaciju onih koji "ne žele da žive po pravilima".

Reuters
Ukrajina još daleko od mira

On smatra da bi posle "čistke pobunjenika trebalo započeti blagu ukrajinizaciju".

- Deportacija, lišavanje građanskih prava i tako dalje. Bez takvog, odlučnog i u određenoj meri snažnog faktora, tamo se ništa ne može uraditi - rekao je Jaroš, kome je predsednik Ukrajine Petro Porošenko ranije ponudio mesto u Ministarstvu odbrane.

Istovremeno, ukrajinske radikalne organizacije počele su da vrbuju i regrutuju tinejdžere, sa namerom da ih pošalju u ratnu zonu na istoku Ukrajine, ili za učešće u takozvanim gerilskim grupama, javile su ukrajinske "Vesti".

Prema ovom listu, radikali kroz socijalne mreže vrbuju mlade, od 15 do 17 godina kojima, kako se pretpostavlja, drže lekcije iz razlitičih oblasti: politike, psihologije i o revolucionarnim podvizima.

- Tamo deci ispiraju mozak i usađuju im razne ideje - rekao je "Vestima" izvor iz bezbednosnih struktura.

Uprkos Minskom mirovnom sporazumu, situacija na istoku Ukrajine i dalje je napeta. Misija Oebsa je navela da je istočno od Marijupolja, mesto Širokino bilo meta masovnog artiljerijskog napada ukrajinske vojske.

Prema jučerašnjim saopštenjima štaba ustanika Donjecke narodne republike, kijevske snage su u minulih 24 sata čak 20 puta prekršile primirje. Granatirana su mesta Spartak, Širokino, Gorlovka, a takođe i pozicije ustanika u rejonu donjeckog aerodroma. Jedan ustanik je ranjen.

Zvanični predstavnik specijalne operacije ukrajinskih snaga Andrej Lisenko takođe je izvestio da su dvojica ukrajinskih vojnika ranjena. Prema njegovim rečima, poginulih nema.

U Odesi je došlo do još jedne eksplozije, druge u poslednjih sedam dana. Žrtava i povređenih nije bilo, ali pretpostavlja se da je reč o terorističkom napadu.

Lov na slavnog Mihalkova

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) upozorila je ruskog režisera Nikitu Mihalkova da će u slučaju njegove posete Lugansku, "biti preduzete odgovarajuće mere", saopštio je portparol SBU Markijan Lubkivski.
Prema rečima Lubkivskog, ukrajinsku granicu je legalno moguće preći samo preko graničnih prelaza koje kontrolišu ukrajinske snage bezbednosti, dok voz sa trasom preko Luganske oblasti prolazi kroz kontrolni punkt koji kontrolišu ustanici, a samim tim prelazak je nezakonit. Nikita Mihalkov planira u maju da poseti Lugansk i stanovnicima grada predstavi svoj novi film "Sunčanica", snimljen po motivima knjige Ivana Bunjina.

Kijevske vlasti započele su u aprilu prošle godine u Donbasu specijalnu operaciju protiv žitelja zemlje, nezadovoljnih državnim prevratom. Po poslednjim informacijama UN, na istoku zemlje poguinulo je više od 6.000 ljudi, a ranjeno više od 15.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.03.2015. 08:26
+ NovoRussija je izglasala Nezavisnost i time sebe obezbedila svoju zemlju sa svojom granicom i armijom.........+ naccisti preti vam opet debaljcevo!!!!
Utorak 31.03.2015. 10:04
Ne znam što im je trebao Minsk2..., trebali su ići do kraja, do konačne kapitulacije Kijeva, a ne ovako, dugotrajno mrcvarenje !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online