Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.04.2015.
06:54
N. Jokić - Vesti A

EU ćuti dok nas nuklearna industrija truje (4): Ozračen i tanjir

Saradnici Krirada, nezavisne laboratorije za nuklearna merenja sa sedištem u Valansu, na jugu Francuske, primetili su da se u nekim kafićima gostima služe sokovi na čijim nalepnicama piše "hladno pasterizovan". Taj naziv legalan je u SAD, ali ne i u Evropi i znači "ozračen jonizujućim zracima", odnosno izložen radioaktivnom zračenju.

"Obrađena" hrana, "hladno pasterizovana", zračenje gratis

- Odmah smo upozorili agenciju za suzbijanje prevara koji su ostali zapanjeni našim pitanjima. Nepropisna etiketa nije čak ni privukla njihovu pažnju - kažu u Kriradu.

O čemu je reč? Zar jedemo ozračenu hranu, a da to i ne znamo?

- Da, ali ne zaboravite da pravite razliku između hrane koja je kontaminirana i radioaktivna, kao ona koja raste iz radioaktivnog tla i one koja je izložena radioaktivnim zracima kako bi bile uništene sve bakterije i kako bi posle pređenih hiljada i hiljada kilometara, izgledala kao da je sveža - upozorava Rolan Dezbord, fizičar i predsednik Krirada.

Razlika je bitna. Namirnice ne postaju radioaktivne posle izlaganja radioaktivnom zračenju radi sterilizacije - procesa koji se u SAD naziva "pasterizacija na hladno", a u EU glasi "jonizujuće zračenje". Zauzvrat, posle zračenja u svrhu sterilizacije u ovim namirnicama uništene su sve hranljive vrednosti, eksplodirali su svi vitamini i amino-kiseline.

Zeleno svetlo za ovu tehnologiju u EU dato je definitivno pre pet godina posle niza postupno izdavanih dozvola počev još od 1999. godine i velikog pritiska lobija poljoprivredno-prehrambene industrije. U praksi često nema obavezne naznake na etiketi "jonizacija". Ova radiološka sterilizacija dozvoljena je i primenjuje se u svim zemljama Unije i kroz nju prođe na desetine hiljada tona na evropskom tržištu - podaci su ili neprecizni ili zastareli. Među državama van EU su : Južna Afrika, Brazil, Turska, SAD, Gana, Rusija, Indija, Meksiko.

Šta je na listi najčešće ozračenih namirnica?

Između ostalog, pileće iznutrice, beli i crni luk, belance jajeta, žitarice, biljni začini, morski račići, smrznuti žablji bataci, pirinčano brašno, aromatično začinsko bilje, suvo voće i suvo povrće, meso živine...

Svetska Zdravstvena organizacija (SZO) dala je "zeleno svetlo" za jonizaciju hrane bazirajući se na mišljenju eksperata. SZO je međutim odavno izgubila kredibilitet jer po ugovoru iz pedesetih, mora da prepisuje zaključke Međunarodne agenciju za atomsku energiju koja ima ulogu promotera atomske energije u civilne svrhe. Osim toga, dve trećine budžeta SZO finansira se iz privatnih izvora - uglavnom multinacionalnih kompanija.

Dok neke studije nezavisnih stručnjaka pokazuju da se zračenjem stvaraju novi toksični molekuli naročito u masnim materijama namirnica, nemačke studije govore da nema dovoljno podataka za izvođenje zaključaka. Kao dokaz da je "jonizacija" ne samo uništava hranljivost namirnica već ih čini i štetnim za zdravlje može da posluži i odluka australijskih vlasti iz 2008. godine da ukine obaveznu "jonizaciju" hrane za domaće životinje. Veterinarska epidemiološka studija pokazala je da su mačke zbog toga imale smrtonosne neurološke poremećaje.

Sveže jonizovane

Zašto krupna industrija "navija" za radiološko sterilizovanje namirnica? Zbog trke za profitom i navodno neophodne globalizacije poljoprivrede koja je malog seljaka osudila na istrebljenje. Jestive biljke gajene na "intenzivan" način da bi što brže donele novac, tretirane pesticidima, ne bi izdržale putovanje do supermarketa na drugom kraju sveta, da nisu podvrgnute "jonizaciji" koja uništava sve hranljivo u njima, ali ostavlja svež izgled. Zato je gotovo izvesno da je grožđe iz Latinske Amerike i kupljeno u februaru u Evropi - prošlo kroz jonizaciju. Isti je slučaj sa hranom koja dolazi s drugog kraja sveta i izgleda sveža kao "sa slike".

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online