Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.10.2015.
03:13
Lj. Ivanović - Vesti A

Ruski avioni upadaju u Tursku

Nakon što su u subotu ruski avioni ušli u turski vazdušni prostor i izazvali međunarodni skandal, isto su ponovili još jednom tokom nedelje, javlja Rojters. Informaciju o ovome je objavio turski ministar spoljnih poslova u ponedeljak u večernjim satima, a za sada je Rusima samo ponovljeno da će "biti odgovorni za bilo kakav incident koji bi se mogao dogoditi".

Reuters
Hladno prijateljski: Erdogan i Putin

NATO je juče održao hitni sastanak u Briselu na kome su učestvovali izaslanici iz svih 28 zemalja članica, a prelazak ruskih aviona preko granice je nazvano "neprihvatljivim kršenjem turskog vazdušnog prostora".

NATO je zbog toga protestovao i osudio ovakvo ponašanje Rusije protiv jedne članice NATO-a.
"Saveznici su naglasili ozbiljnu opasnost koja se stvorila zbog ovako neodgovornog ponašanja.

Pozvali su Rusiju da odustane i odmah objasni ovakva kršenja", rečeno je nakon sastanka NATO-a. Ulje na vatru tokom jučerašnjeg dana dodao je i američki državni sekretar Džon Keri koji je rekao da je Turska mogla da odgovori.

Rusi su priznali da su dva aviona na nekoliko sekundi ušla na područje Turske, ali su to nazvali nesrećnim slučajem koji se neće ponoviti. Ipak, zvanična Ankara odlučila je da smiri tenzije koje su nastale i saopštila da ne postoje napetosti između tih zemalja.

- Naša pozicija je vrlo jasna - upozorićemo svaku zemlju koja ugrozi naše granice, ali na prijateljski način. Rusija je naš sused i prijatelj i u tom pogledu ne postoje nikakve napetosti između nas. Pitanje Sirije nije tursko-ruska kriza - rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu za "Hurijet dejli".

Topi se vojni budžet

Ruska ekonomija je u recesiji, za koju se predviđa da će trajati do kraja 2016. godine. Moskva je u 2014. godini iz budžeta za odbranu potrošila 84 milijarde dolara, prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu, što je treći najveći budžet nakon Kine i SAD, a u prva tri meseca ove godine Putin je već potrošio čak pola svog budžeta za celu godinu. Zbog sankcija Moskva je prisiljena da alocira novac iz tajnog fonda, a reč je o novcu koji je deo federalnog budžeta, ali nije namenjen za neku određenu svrhu.

- Od Rusije smo dobili objašnjenje da je posredi greška i da će od sada nadalje poštovati naše granice, te da se ovo više nikada neće ponoviti - dodao je Davutoglu.

Moskva je za poslednjih šest dana, koliko traju ruski napadi na ID u Siriji, u tu zemlju poslala na stotine vojnih trupa, borbenih aviona, helikoptera, tenkova i teške artiljerije kao odgovor za zahtev predsednika Bašara al Asada. Za tu operaciju je izdvojeno oko 60 milijardi dolara iz tajnog fonda kako bi ubrzalo gomilanje svoje vojske na sirijskoj granici, uprkos činjenici da i ruska ekonomija tone u recesiji.

Nova serija udara

Ruski avioni tokom prekjučerašnjeg dana imali su 15 borbenih letova nad Sirijom u kojima je napadnuto 10 meta Islamske države, javilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
- suhoj-34, suhoj-24M i suhoj-25 borbeni avioni izveli su ukupno 15 borbenih letova iz beze Kmeimim - rekao je Igor Konašenkov, portparol Ministarstva spoljnih poslova.
- Oko dvadeset tenkova T-55 koji su militanti zarobili od sirijske vojske je uništeno u napadu - rekao je Konašenkov i dodao da je uništeno i nekoliko bacača raketa.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.10.2015. 04:08
Напад је најбоља одбрана . Тужбе САД и НАТО против Русије : 1. Руски тенкови ушли у Украјину 2 . Руски авиони ушли у ваздушни простор Финске и Шведске 3 . Русија оборила Малезијски авион изнад Украјине 4 . Путин жели да нападне Балтичке државе 5 . Руски војници ушли у Украјину 6 . Руски тенкови ушли у Украјину 7 . Руски авиони ушли у ваздушни простор Британије 8 . Путин жели да нападне Балтичке државе 9 . Русија жели да окупира Молдавију 10 . Русија жели да нападне све државе Европе 11 . Путин ово и ово 12 . Путин то и то......Тужбе САД и НАТО против Србије и Срба : 1 . Србија извршила геноцид у Сребрници 2 . Слободан Милошевић извршио напад на Дубровник 3 . Слободан Милошевић извршио напад на Рачак 4 . Слободан Милошевић вршио геноцид над албанцима 5 . Србија почела рат у Југославији 6 . Милошевић вршио геноцид над бошњацима 7 . Милошевић поставио бомбе на пијац у Сарајево 8 . Слободан вршио геноцид над својим народом 9 . Ратко Младић вршио геноцид над бошњацима и хрватима 10 . Срби су то и то 11 . Срби су оно и оно......напад је најбоља одбрана . Православци су трн у око дивљем западу .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online