Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.02.2016.
08:32
D. Marković - Vestionline A

Zašto svi mrze Soroša?

Džordž Soroš, bogataš mađarskog porekla koji ima i američko državljanstvo, izgradio je reputaciju jednog od najkontroverzijnih biznismena u svetu i uz put stekao zavidan broj "mrzitelja" sopstvenog lika i dela. Bogatstvo sticano na krahu mnogih država, finansijske špekulacije, obaranje vrednosti valuta, podmićivanje vlada slabije razvijenih zemalja kako bi uz pomoć korupcije uvećao svoje bogatstvo, samo su neke stvari koje se Sorošu stavljaju na teret i zbog kojih je malo onih koji ga ne gledaju sa prezirom.

Reuters
Za sobom ostavlja krvavi trag: Džordž Soroš

"Soroš je dovoljno bogat i moćan da da sam kupi sopstvenu spoljnu politiku, ali je pitanje treba li mu dozvoliti da je ima uopšte" zapitao se svojevremeno ugledni časopis Forbs, aludirajući na bogatstvo i moć koje se nalaze u rukama ovog biznismena.

Njegov riskantni način poslovanja i spremnost da daje "neobične" poklone državnim službenicima, doveli su do toga da je postao jedan od najomraženijih ljudi u većini republika bivšeg Sovjetskog Saveza, centralne Azije, kao i Velike Britanije.

Krah britanske valute i velika finansijska kriza u Aziji

Svetsku slavu Soroš je stekao čuvenom "intervencijom" na berzi, kada je svojim poslovanjem gotovo oborio britansku funtu na kolena i stekao nadimak "čovek koji se uništio Banku Engleske". On je 1992. godine trgovinom 10 milijardi funti uspeo u kratkom roku da ostvari profit od milijardu funti i dovede Veliku Britaniju u veliku finasijsku krizu.

Soroša mnogi smatraju odgovornim i za veliku finasijsku krizu u Aziji koja je nastala 1997. godine. On je, kladeći se na berzi protiv tajlandske valute, špekulišući ogromnim sumama, doveo azijsko finansijsko tržište do kraha.

Jastreb američke spoljne politike

Soroš je postao omražen zbog uverenja mnogih da je u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji koristio novac da podmiti mnoge vlade kako bi sproveo svoje interese. Kroz "strateške donacije" , Soroš je doprineo smeni Slobodana Miloševića i promeni vlasti u Gruziji, kada je na čelo doveden američki đak, Mihail Sakašvili. Takođe, finansirao je opoziciju u Azerbejdžanu, Belorusiji i Makedoniji, pomažući joj da ojača svoje pozicije. Glavni cilj je bio da se destabilizuje politička situacija u zemljama koje se smatraju saveznicima Rusije.

Jedan od načina na koji sprovodi svoje namere jesu nevladine organizacije, kojima često daje velike donacije pod izgovorom borbe za demokratiju. To je nateralo Rusiju da donese zakon po kojem nevladine organizacije ne mogu biti finansirane iz inostranstva, a takođe i stavila Džordža Soroša na listu državnih neprijatelja

Da želi da učestvuje u kreiranju spoljne politike, pokazuje i podatak da je donirao 6 milona dolara za kandidaturu Hilari Klinton, očito pokušavajući da na taj način dođe do eventualnog uticaja i u novoj administraciji u Beloj kući.

Nove revolucije i izbeglička kriza

Delovanje Džordža Soroša posebno je zanimljivo za građane Srbije. Osim finansiranja skidanja sa vlasti Slobodana Miloševića, procurele su i informacije da Soroš planira obojene revolucije u Srbiji i Republici Srpskoj.  Njegovu povezansot sa ovim prostorima potvrdilo je i svedočenje neimenovanog bivšeg operativca CIA-e, koji je pričao o planovima da se prilikom razbijanja Jugoslavije oslabi položaj Srba, a ojača položaj  Muslimana.

Postoje opravdane sumnje da američki miljarder snosi veliku odgovornost i za izbegličku krizu koja je pogodila Evropu. Te optužbe je već izneo mađarski premijer Viktor Orban, a zanimljivo je bilo i otkriće novinara Skaj njuza, koji je došao do podataka da je vodič za izbeglice o tome kako bezbedno da stignu u Evropu, finansirala NVO iza koje stoji Džordž Soroš.

Kako ga zapravo većina vidi, možda najbolje oslikava jedan od komentara sa društvenih mreža koji su preneli mnogi mediji i koji sumira delovanje i uticaj Džordža Soroša:

"Proteklih decenija na svetu nije bilo ustanka ni puča u kojem Soroš nije bio prisutan preko svojih brojnih nevladinih organizacija. Razne obojene revolucije, Arapsko proleće ili krvavi puč na kijevskom trgu Majdan - nisu prošli bez Soroševog uticaja. Svuda gde se pojavi njegovo ime, zemlja tone u haos i padaju vlade."

POVEZANE VESTI

Utorak 02.02.2016. 14:29
S deset prstiju niko nije zaradio bogatstvo,a ovaj em je loopurda em je bestidnik i neko ko zaradjuje i gazi preko mrrtvih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online