Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 17.02.2016.
11:38
Vestionline A

"Ukrajina klizi u politički haos"

Pošto je predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao premijera Arsenija Jacenjuka da podnese ostavku, a skoro svi komiteti Vrhovne rade izneli negativnu ocenu rada Vlade, zapadni mediji su progovorili da se kriza u zemlji ponovo zaoštrava.

Reuters
Jacenjuku se ne ide sa funkcije

"Obećanja nisu ispunjena, narod razočaran"

U utorak je predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao premijera Arsenija Jacenjuka da podnese ostavku, ali Vrhovna rada nije mogla da sakupi dovoljan broj glasova za donošenje odluke koja bi povukla za sobom ostavku Vlade. Svetski mediji su u toj situaciji videli ozbiljne rizike kako za Ukrajinu, tako i za njene pristalice na Zapadu.

- Ako se nastavi unutrašnja kriza, pokrovitelji Ukrajine imaće novu glavobolju. MMF je već upozorio da kredit u visini od 40 milijardi dolara može da bude pod znakom pitanja - pišu britanske novine.

- Kao da je malo problema u državi - sada u Ukrajini preti rat između pristalica reformi i oligarha - razočarani su nemački mediji stanjem u Ukrajini.

- Konflikt između predsednika i premijera nije rešen, kriza se zaoštrila. Ukoliko se koalicija u Radi raspadne i Kijev bude morao da ide na nove izbore, to će da bude novi potres za zemlju, a ni sam rejting Porošenka nije visok. Sve više Ukrajinaca smatra da obećanja "Majdana" nisu ispunjena, dok volje za borbu protiv korupcije nema dovoljno. Kritika se čuje i sa Zapada - tvrde analitičari u nemačkim medijima.

Sa svoje strane, američki politikolog Adrian Karatnicki tvrdi da Ukrajina ide u "politički bezdan". Prema njegovim rečima, vladajuća elita zemlje "radi ono što najbolje zna: ponaša se neodgovorno", prenose američki mediji.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 11:52
САД су окупирали Украјину а онда Украјинско злато пренели у САД . 36 тоне Украјинских златних резерви пребачено из Кијева у трезор Америчког ФЕД - А у Њујорку. Мистериозним авионским летом којим су се у петак 7. марта у 2 сата ујутро из ваздушне луке Бориспол у близини Кијева украјинске златне резерве су пребачене у Њујорк, одакле би требале бити похрањене у трезорима америчког ФЕД-а. Можда би све прошло неопажено да (случајно или не) један независни украјински портал није објавио следећу вест: “Вечерас 07. 03. 2014., око 02:00, нерегистровани авион је полетео са аеродрома Бориспол. Особље Бориспола је пре појаве авиона приметило четири камиона и два теретна минибуса како улазе на аеродром. Возила нису имала регистарске плочице нестале. Петнаест људи у црним униформама, маскама и непробојним прслуцима су изашли, а неки су били наоружани аутоматима. У авион су унели више од четрдесет тешких сандука. Након тога су дошли непознати мушкарци и ушли у авион. Све је обављено врло журно, а након истовара су возила одмах напустила писту и авион полетео по хитном поступку.” Даље се наводи како су запослени на аеродрому Бориспол, који су видели ову мистериозну “специјалну операцију” одмах обавестили управу, одакле им је поручено “да се им не мешају у туђи посао”. Касније је уредник дневног листа Искра из Запорожја назвао једног од бивших високих дужносника Министарства финанција који му је рекао “како су те ноћи по налогу једног од нових вођа све златне резерве Украјине пребачене у Сједињене Америчке Државе. Крис Пауел, главни секретар америчког ”Голд Анти-Труст Ацтион Цоммиттее Инц.” (ГАТА) на питање: “Има ли каквих сазнања о овом трансферу?”, одговорио је “како ће ГАТА одмах контактирати Федерал Ресерве Банк у Неw Yорку и амерички Стејт Дипартмент, те открити јесу ли Сједињене Државе предузеле мере чувања украјинских златних резерви, а о могућим сазнањима ће медије обавестити накнадно”.
Sreda 17.02.2016. 12:00
Динкић српске паре са Кипра поделио са Мартином Шлафом. Београд – Антикорупцијска лига Балкана предала је Тужилаштву за организовани криминал документацију на 2.500 страна на којима оптужују бившег министра Млађана Динкића „да је на Кипру пронашао државни новац Србије, и то 18 милијарди евра, који није проследио на рачун државног буџета, већ на тајне рачуне Хипо банке“. Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал, у изјави за „Новости“ потврђује да је Тужилаштву предат тај маатеријал, и каже „да ће по упознавању са предатим маатеријалом донети одлуку о томе шта ће Тужилаштво радити“. Према речима Дарка Трифуновића, публицисте и професора на београдском Факултету за безбедност, део документације која је предата, Динкић је означио са „строго поверљиво“, а она, како каже, указује да је на Кипру пронашао новац грађана Србије. „Документи које смо предали указују да је Динкић у власничку структуру „Мобтела“, који је претходно одузео Богољубу Карићу, увукао аустријског бизнисмена Мартина Шлафа, са којим је формирао заједничку фирму чији је оснивачки капитал 130 милиона евра“, наводи Трифуновић. „Од тих 130 милиона, 90 је отпало на власништво Србије, на опрему, репетиторе, а остало је био наводно Шлафов капитал, за који му је Динкић, исплатио на име учешћа 500 милиона евра из буџета и тиме оштетио Србију за пола милијарде.“ Трифуновић наглашава да су Тужилаштву предати подаци о Славици Ђукић, руководиоцу трезора Беобанке, која је, како истиче, полицији сама изјавила да је 1995. и 1996. године изнето 500 милиона ефективе из земље, и да је она потписивала све те налоге. „Указали смо да је ефекат „деловања Динкића и његове организоване криминалне групе такав да у Србији не постоји фирма ни привредни субјекат, ни фабрика у којој није дошло до системског урушавања и пљачке државне имовине““, каже Трифуновић. УРС и Млађан Динкић су, по обелодањивању ове наводне афере, саопштили да Антикорупцијска лига Балкана „износи гомилу неистина“ и да ће поднети тужбу против њих. Докази и у афери „Хипо“ Трифунович је навео да је тужиоцу понуђен контакт са аустријским истражитељима из афере „Хипо“ од којих су добили значајну документацију. Наводно, из те документације се види како су капитал стицали српски тајкуни, како су подизали кредите од Хипо банке без икакве гаранције. „Принцип је био једноставан, у Хипо банци је отваран тајни рачун на коме су биле кипарске паре грађана Србије које је Динкић пронашао и уместо у буџет Србије послао их у Хипо банку“, каже Трифуновић и истиче да су онда локални тајкуни узимали кредите без икаквих гаранција и никад их нису ни вратили, а банка је имала као гаранцију тај тајни рачун.
Sreda 17.02.2016. 11:55
intermagazin.rs/evo-zasto-je-izbio-sukob-u-ukrajini-iza-svega-stoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online