Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 19.02.2016.
08:15
Vestionline A

"Bitka za Alepo liči na mali svetski rat"

Na prilazima sirijskom gradu Alepu vodi se žestoka borba u kojoj već na različite načine učestvuje ili se sprema za učešće nekoliko strana, a to govori o mogućnosti da konflikt eskalira u veći sukob, prenose svetske agencije.

Reuters
Alepo je centralna tačka rata u Siriji

"Rusija će da učvrsti vodeći status na Bliskom istoku"

Dopisnica Vašington posta Liz Slaj navodi listu učesnika u sirijskoj krizi: rusku avijaciju, koja tuče iz vazduha, libanske i iračke odrede, koji funkcionišu "na zemlji" pod rukovodstvom vojnih savetnika iz Irana, razne sirijske pobunjenike koje podržavaju SAD, Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar, Kurde, povezane sa Moskvom i sa Vašingtonom, kao i džihadiste Islamske države.

Analitičari sumnjaju da će Minhenski sporazum o prekidu vatre u Siriji da bude realizovan i veruju da će građanski rat da preraste u konflikt velikih razmera, u kome će se sukobiti vodeće svetske sile, prenose američki mediji.

Centralna tačka borbe je Alepo, kažu stručnjaci, i u pitanju je ne samo ishod rata u Siriji, nego i geopolitičke posledice za ceo region. Uspešnim pohodom sirijske vojske na Alepo, Rusija će da učvrsti status vodeće snage na Bliskom istoku. Osim toga, napredovanjem iračkih šiita i libanskih borbenih odreda širi se zona uticaja Irana znatno izvan tradicionalne šiitske ose, do sunitskih oblasti na severu Sirije, tvrdi se u analizama američkih medija.

"Razumeju Ruse, ali ne i Amere"

Za Tursku je glavni problem je pojava Kurda u blizini sirijsko-turske granice, kao i njihov san o nezavisnoj državi koji postaje realan u kontekstu napredovanja na sever Sirije, gde vlada politički vakuum. Popunjavajući taj vakuum, Kurdi dobijaju značajan impuls u svojoj borbi, smatraju stručnjaci.

Kurdski odredi narodne samoodbrane iskoristili su američke napade na istoku Sirije da prošire svoju enklavu. Sada im u prilog idu napadi ruske avijacije u Alepu, pa Kurdi šire teritoriju i u enklavu Afrina. Njihov cilj je da spoje ove dve enklave u teritorijalnu jedinicu u dužini preko polovine tursko-sirijske granice, naglašava Liz Slaj u Vašington postu.

Politikolozi Kenet Polak i Barbara Volter u američkim medijima govore o tome da niko ne razume šta u stvari želi Vašington.

- Pokušavajući da ubedimo sve druge da slede SAD, osuđujemo sebe na neuspeh. Stanovnici Bliskog istoka razumeju šta rade Rusi. Oni su odmah stali na šiitsku stranu konflikta, podržali Asada, imaju podršku Irana i Hezbolaha. Ono što ne razumeju je strategija njihovog dugogodišnjeg pokrovitelja Vašingtona, naglašavaju ovi stručnjaci, a prenose američki portali.

POVEZANE VESTI

Petak 19.02.2016. 10:50
Браћо и сестре сутра сви на анти-нато скуп, да достојнствено покажемо нашим политичарима да Србија неће у нато.
Petak 19.02.2016. 08:22
Jos malena atomska bomba da eksplodira iznad ankare i bice divno
Petak 19.02.2016. 10:14
Čudi me da niko ne "razumije" Amerikance i NATO. Sada vide koliko im vredi njihova "podrška". nema ukradene nafte kojom plaćaju podršku, nema ni podrške. Prosto je. Ljubavi, odanosti, prijateljstva i lojalnosti kod NATO i USA nema i nije nikada bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online