Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.08.2016.
14:34
Dojče vele, Vestionline A

"Erdogan pao na kolena, pokajnički pred Putinom"

Sastankom predsednika Rusije i Turske okončava se ledeno doba između dve zemlje do kojeg je došlo zbog obaranja ruskog aviona. Brzina otopljavanja odnosa iznenađuje eksperte, a motivi su uglavnom ekonomski, ocenjuje "Dojče vele".

Reuters
Erdogan shvatio da ne treba da previše provocira Putina

"Zahladneli odnosi Rusije i Turske trajali su oko 7 meseci, otopljavanje nepunih 6 nedelja. Kada turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputuje u Sankt Peterburg i susretne svog kolegu Vladimira Putina, za obojicu će to značiti zaokret od 180 stepeni. Pokajnik Erdogan je pad na kolena počeo krajem juna pismom koje je uputio Putinu. U njemu je izrazio žaljenje zbog toga što su turske snage u novembru oborile ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici. Erdogan je u pismu uputio izvinjenje porodicama žrtava", navodi nemački portal.

"Zbog obaranja aviona zahladneli su odnosi između do tog trenutka bliskih partnera. Rusija je reagovala zabranom uvoza turskih životnih namirnica i otkazala sve čarter letove za ovu turističku destinaciju koja je omiljena kod miliona Rusa. Osim toga, Moskva je stavila na led dva velika projekta: izgradnju gasovoda kroz Crno more i jedne atomske centrale. Šta će se dalje dešavati sa ovim projektima odlučiće lično Putin i Erdogan", podseća "Dojče vele".

"Ovakve nagle promene u odnosima bi mogle da zbune čak i iskusne promatrače", piše moskovski komentator Fjodor Lukjanov u časopisu "Rusija u globalnoj politici".

"Ako je potrebno, i najoštrije reči mogu jednostavno da budu zaboravljene. Ovo je bilo moguće između ostalog jer je Turska, osim formalnog izvinjenja, delimično ispunila dva dodatna uslova Moskve, kažu ruski promatrači. Tako su odgovorni piloti za obaranje ruskog borbenog aviona smešteni u zatvor, a osim toga Ankara je naznačila da je spremna za razgovore o odšteti", dodaje on. 

- Aktuelni razvoj događaja u Turskoj zemlju će dalje gurnuti u pravcu Moskve, smatraju analitičari. Misli se na kritike EU i SAD na račun Erdogana zbog osvetničkog pohoda koji sprovodi nakon neuspelog puča. Rusija bi čak mogla da postane novi oslonac za Tursku - smatra Viktor Nadin Rajevski iz ruskog Instituta za studije Crnomorskog i Kaspijskog regiona. 

- Ali, lako je dogovoriti se kod ekonomskih tema gde obe zemlje profitiraju. Glavni problem je politika, tj. Sirija. Stvari su nepromenjene: Turska želi promenu vlasti u Damasku, dok Rusija i vojno podržava sirijskog predsednika Asada - naglašava ovaj ekspert.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2016. 16:37
Da li pisac teksta pod EKONOMIJOM podrazumijeva to što su Britanijua i USA pokušali da ub/iju Erdogana, da rasparčaju Tursku kao Jugoslaviju u krvi pa da je opljačkaju i porobe radi dugoročne pljačke kao SRJ??? On će od Putina tražiti sigurnost pa sve ostalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online