Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.08.2016.
08:36
B. Božin - Vesti A

Nemci u panici: Štedišama preti krah?!

Šef Dojče banke, član upravnog odbora Bundesbanke i jedan ekonomski ekspert su neobično jasnim rečnikom upozorili na opasnost od nove bankarske krize u Nemačkoj. Posledice aktuelnih niskih kamata su za štediše i starosna osiguranja fatalne, a Bundesbanka zahteva hitna nacionalna osiguranja uloga kako bi zaštitila štediše u slučaju kraha.

Reuters
Kriza u bankarskom sektoru: Loša politika Evropske centralne banke

Ekscesivna novčana politika Evropske centralne banke (ECB) je, po mišljenju Džona Krajana, šefa Dojče banke prouzrokovala više štete nego koristi.

- Iako je ECB dosta uradila za to da Evropu stabilizuje u finansijskoj i dužničkoj krizi, u međuvremenu ta politika deluje protivno ciljevima da se privreda ojača i osigura evropski bankarski sistem - smatra Krajan.

On je istakao da je prihod od kamata važan izvor prihoda za finansijske institucije, kao i da se on od 2009. godine na području čitave evrozone smanjio za sedam odsto.

- Ne uzimati novac, nego ga držati košta kamate. Sigurnost je na taj način kažnjena - navodi Krajan koji je od Marija Dragija, predsednika ECB tražio promenu kursa i izlazak iz negativnih kamata.

Agencija Rojters piše s velikim naslovom "Pad nemačkih bankarskih akcija alarmirao Bundesbanku".

- Na vraćanje u tržišnu kapitalizaciju banaka može da se gleda samo kritički jer se time otežava podizanje kapitala. Ukoliko postoji želja za dokapitalizaciju, to bi bilo znatno skuplje - rekao je Andreas Dombret, član Upravnog odbora Bundesbanke.

Rizik

Iz ugla ekonomskog eksperta Folkera Vilanda centralne banke su s pravom smanjile kamatne stope u finansijskoj i dužničkoj krizi.
- U međuvremenu, međutim, Federalne rezerve i Evropska centralna banka insistiraju predugo na niskoj kamatnoj politici, a ECB i dalje masovno širi kupovinu aktive. To stvara rizike u finansijskom sektoru, posebno u profitabilnosti bankarskog sektora, dok je rizična aktiva u porastu - upozorio je Viland, član Stručnog saveta za procenu ekonomskog razvoja.

Pre nekoliko dana je Dombret zahtevao da se u svim državama EU uvede garancija na uloge do 100.000 evra. U Nemačkoj ta regulativa važi od jula prošle godine, ali ne i u svim državama-članicama.

- To treba da se uradi pre svih drugih daljih koraka - naglasio je on.

Kao alternativu evropskom osiguranju uloga Dombret je nedavno predložio osnivanje fonda za reosiguranje ili međudržavnih kreditnih aranžmana.

Sunovrat nemačkih bankarskih akcija

Akcije Dojče banke i Komercbanke su nedavno znatno pale, a na evropskim stres-testovima ova dva najveća nemačka instituta spadaju u najslabije.
Akcije Komercbanke su od početka godine pale za 38, a Dojče banke za 45 procenata.
- Razlog za sunovrat nemačkih bankarskih akcija je nesigurnost u strukturnu snagu instituta. Odgovorno je pre svega niskokamatno okruženje, zbog koga banke u Nemačkoj naročito pate. Osim toga, firme u Nemačkoj se više finansiraju preko bankarskih kredita, a manje preko tržišta kapitala u odnosu na druge zemlje - smatra Dombret.






 

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.08.2016. 00:52
naravno, sad će svi menjati evre u rublje i stavlhati u ruske banke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online