Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.09.2016.
01:11
B. Božin - Vesti A

Ubiće me zbog istine o avionu!

Privatni detektiv Jozef Reš, koji se već godinama bavi proučavanjem događaja koji su 17. juna 2014. godine doveli do obaranja putničkog aviona MH17 nad zaraćenom Ukrajinom, javno odbija da se odazove pozivu Saveznog vrhovnog suda u Karlsrueu i zajedno sa svojim timom pojavi tamo kao svedok.

youtube.com/Spiro
On traži istinu o obaranju malezijskog aviona: Jozef Raš

Od Reša se traži da iznese detalje svoje istrage, kao i kako je došao do podataka, ali on to odbija da učini uz obrazloženje da se "plaši za svoj i živote svojih informatora i saradnika".

Reš je još u septembru 2014, par meseci posle događaja u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade, javno ponudio 30 miliona dolara za informacije koje bi dovele do otkrivanja nalogodavca za obaranje civilnog aviona, da bi kasnije iznos nagrade uvećao za još 17 miliona. Ceo iznos donira anonimni naručilac.

Opasnost je njegov posao

Neki ga zovu detektivom, privatnim istražiteljem, drugi lovcem na glave. Jozef Reš je već 35 godina u opasnom poslu, i bio je umešan u slučajeve otmice Riharda Etkera i Jana Filipa Remtsma. Poznaje do tančina programe za zaštitu svedoka. Do sada je izbegavao javnost, ali kratko pre penzije je rešio da delimično progovori o nekim akcijama...

Istraga je na početku utvrdila, kaže Reš, da niko nije zainteresovan da se slučaj do kraja razjasni, a mnoge države i tajne službe ulažu velike napore da počinilac nikada ne bude identifikovan, jer će tako biti izbegnute sve političke implikacije tragedije. On navodno ima svedoka koji je ovu tvrdnju detaljno dokumentovao, a upravo je taj detalj interesantan za nemačkog saveznog tužioca. U Nemačkoj se, naime, vodi istraga protiv nepoznatog počinioca zbog ratnog zločina.

U intervjuu koji je dao listu "Kapital" on tvrdi da ni dan-danas ne zna ko je njegov poslodavac - da li je to Ukrajina, Rusija, neka zapadna obaveštajna služba ili bogati pojedinac, ili je reč o klopci kojom je trebalo da se utvrdi da li u sopstvenim redovima postoji krtica koja odaje podatke? Reš ističe da je od njega na startu zahtevano da o rezultatima istrage niko ne sme zna.

Činjenica je da je o slučaju napisao knjigu, koja je bila unapred odobrena, ali bez konkretnih detalja. Sam Reš, kako veli, poseduje "tri četvrtine znanja o slučaju". Ključni momenat se desio kada je ugovoren susret osobe koja je tvrdila da zna sve o slučaju i posrednika iz Švajcarske, koji je bio veza Reša i poslodavca. Sastanak je održan u Rešovoj kući, a on i njegov tim su iz susedne sobe slušali razgovor. Tajanstveni nalogodavac je odmah potom isplatio i njega i tim i rekao da je posao završen.

- Možda smo pogrešili što smo slušali taj razgovor, ali smo hteli da budemo sigurni da čovek ne laže - kaže Reš. - Čovek je bio pravi.

Reš je siguran da je reč o Nemcu, jer je govorio perfektan nemački, ili saradniku neke od nemačkih obaveštajnih službi. Njegova izjava je, navodi, bila više o tome šta se dešavalo nakon obaranja aviona, jer je manje važno ko je povukao obarač.

On pretpostavlja da je razlog za sadašnju hajku na njega to što je za septembar zakazano objavljivanje rezultata istrage koju je vodio sud u Hagu.

- Pretpostavimo da će navesti ko je počinilac, a onda se iznenada pojave informacije do kojih smo mi došli, i to potkrepljene dokumentima. To bi bila blamaža.

Još je žešća tvrdnja da je nemački sud pokušao da ga navede da lažno svedoči kako je čitava priča samo reklamni trik za njegovu knjigu:

- Oni bi Hagu javili da je sve izmišljeno, čime bi oprali rezultate holandske istrage.
Rešu i njegovom saradniku, o kome govori samo pod pseudonimom Mosi, stigao je zahtev da se pojave kao svedoci. Ukoliko to ne učine, zaprećeno im je najpre novčanom, a onda i zatvorskom kaznom...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online