Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.09.2016.
05:00
D. Lukić - Vesti A

Svi signali izgubljenog rata (3): Putin pokvario scenario

Vojna intervencija Zapada, od Tunisa na islamskom zapadu, do Pakistana na istoku, ključni je uzrok sadašnjeg političkog haosa u svetu. Slabost američke koalicije na ovom prostoru je, međutim, evidentna.

Reuters
Uništena zemlja: Predgrađe Damaska

U knjizi "Rast Islamske države" britanski analitičar Patrik Kokbern objašnjava da su glavni igrači u američkoj koaliciji: Saudijska Arabija, Emirati i Turska, ujedinjeni u neprijateljstvu prema Asadovoj vlasti u Damasku, sirijskim Kurdima i svima koji se tuku protiv Islamske države. Njima su prijatelji isto onoliko koliko su protivnici same Islamske države, što potiče iz straha po njihove korumpirane režime.

Pokret otrovan i moćan

Svo ovo zamešateljstvo i unutrašnji sukobi snaga, sekti, partija i grupa među američkim regionalnim saveznicima kritično je oslabilo koaliciju koja je bila uspostavljena, finansirana i naoružana da za račun Zapada, prvenstveno za račun Amerike, dovrši imperijalni posao na Bliskom istoku.

Mediji prećutkuju poraz

Rast Islamske države doživljava se na Zapadu kao krajnje uznemiravajuća vest, a odgovor na tu činjenicu je da se poraz medijski i propagandno ignoriše i prećuti. Postupak upravo odgovara Americi koja dejstvuje po proverenoj formuli da ako nečega nema u štampi i na televiziji, to se nije ni dogodilo.

Ovo je, nema sumnje, toliko frustriralo i samog američkog potpredsednika Džoa Bajdena, da u nedavnom istupu na tribini Harvarda, kaže kako su Saudijska Arabija, Turska i Emirati, dakle, glavni američki regionalni igrači, "toliko navalili da obore Asada (u Siriji) da faktički vode šiitsko-sunitski unutrašnji rat... Šta oni, pri tome, rade? Sipaju stotine miliona dolara i desetine hiljada tona oružja u ruke svakoga ko je spreman da ratuje protiv Asada.

Kome, u stvari, ide sva ta pomoć? Ide u ruke džihadista Al Nusra (glavna opoziciona, džihadistička grupa u Siriji) i Al Kaide, kao i džihadistima koji pristižu iz svih krajeva sveta". Ovako nervozna intervencija na tribini prestižnog američkog univerziteta, očigledan je signal da se igra otima američkoj kontroli i da je monstrum odgojen u Vašingtonu krenuo svojim putem i ne igra više po instrukcijama.

Ovog trenutka grupe tipa Al Kaida kontrolišu, a uistinu vladaju, širokim prostorom na zapadnom Iraku i istočnoj Siriji, prostranstvom nekoliko desetina puta većem od teritorije koju je bilo kada do sada držala pod kontrolom Al Kaida, Osame Bin Ladena.

U martu 2013. godine džihadistima je pala u ruke provincijska prestonica Raka u istočnoj Siriji. U januaru 2014. Islamska država je ušla u Faludžu, strateški važno mesto, samo 40 milja od iračke prestonice. Odmah zatim pala je i severna prestonica Iraka, Mosul, a zatim i Takrit, rodno mesto Sadama Huseina. Granice kontrole između pojedinih teritorija u Iraku i susednoj Siriji su fluidne, stalno se pomeraju, ali su politički analitičari, od Bagdada do Londona, saglasni da su teritorije koje je osvojila Islamska država uglavnom - defintivna stvar.

Sirijsko-iračka drama, a uz nju i stanje u Libiji, daleko je od konačnog raspleta. Islamska država je u maršu. Predstavlja zakonito dete imperijalnog rata i Zapad će nastojati da dete raste i napreduje sve dok vrši posao rušenja "proruskog" Asada u Damasku i disciplinovanja šiitske vlade u Bagdadu. Pri tome, Vašingtonu, Londonu, Parizu najmanje smeta "otrovan, ali potentan" pokret Islamske države koja je mešavina ekstremne verske varijante i vojne sposobnosti.

Islamska država ne sme zato što je dete zapadne strategije koja je krenula invazijom na Irak 2003, nastavljena ratom u Siriji i isplanirana da bude signal i poruka Putinovoj Rusiji. Na osnovu ove istorije i faktografije, "SAD, Evropska Unija, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, stvorili su uslove za napredovanje Islamske države... Ovaj blok i dalje ubacuje dolare i oružje u džihadističku mašinu kako bi se produžio rat u Siriji, mada je očigledno da Asad u Damasku ne misli da padne...

Za sve ovo vreme vlast u Damasku nije, ni u jednom trenutku, kontrolisala manje od trinaest (od ukupno 14) provincijskih prestonica u zemlji", piše Kokbern. Pogotovo što Damask uživa direktnu vojnu pomoć i političku podršku Rusije i Irana.

Reuters
Podrška Bašaru al Asadu: Vladimir Putin

Nastavak haosa

Posledice strateškog neuspeha zapadne koalicije i njenih arapskih klijenata sugerišu dalji haos u bliskoistočnom regionu sa nastavkom neke vrste ovog građanskog rata u građanskom ratu gde Amerika pokušava da etničke zajednice u Iraku i Siriji okrene protiv drugih tamošnjih etničkih i sektovnih grupa, pre svega šiitskih koje su proiranski nastrojene.

Sirija i Irak su trenutno veliko,globalano,geopolitčko raskršće. Rat i dinamika jačanja islamističkih grupa ekstremne orijentacije preti globalno. Putin u Moskvi je prvi uočio opasnost, podigao migove u pomoć Asadu i poremetio dosadašnji, lagodni tok američko-atlantskog projekta koji bi da sa što manje baruta, preko kontrole Iraka, a naročito Sirije, ruku pod ruku sa džihadistima, stigao na južne granice Rusije. Pa ako zatreba, i preko sudbine svih 1.6 milijardi muslimana.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online