Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.10.2016.
16:26
Vestionline A

Žestoko bombardovanje Alepa, žrtve i u drugim delovima Sirije

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ruske snage izvele jedan od najžešhih vazdušnih udara u sirijskom gradu Alepu, u kojima je stradalo 12 civila, navodeći istovremeno da je u napadima pobunjenika u drugim delovima Sirije poginulo najmanje petoro dece.

Reuters
Alepo, sirijski grad koji je svakodnevno bombardovan  (Foto: Ilustracija)

- Ovo je najžešće rusko bombardovanje od kad je sirijski režim objavio da će smanjiti razmere bombarodavanja - prošle nedelje, rekao je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Kako je navela ova organizacija sa sedištem u Londonu, među 12 poginulih u naseljima Bustan al Kasr i Fardos je četvoro dece.

Na drugom kraju grada, pobunjenici su granatirali distrikt Hamdanijeh gde je, prema navodima državne agencije SANA, poginulo četvoro i ranjeno 14 ljudi.

Takođe, u napadu pobunjenika koji su granatirali osnovnu školu u gradu Daraa na jugu Sirije, poginulo je šest osoba, među kojima je petoro dece, objavili su državni mediji.

To je potvrdila i Opservatorija navodeći da je najmanje 25 osoba ranjeno od kojih se neki nalaze u kritičnom stanju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2016. 21:40
Најновија руска мапа опште ситуације у Сирији знатно је другачија од оне коју је Би-Би-Си објавио пре годину дана у јулу 2015. године. Као прво, Курди су заузели многе области на северу са којих се Исламска држава повукла. Оно што је проблематично с тим јесте што угрожава суверенитет Сирије. Снаге САД су тамо оформиле своје базе и помагале Курдима да истерају ИД како би се касније на том месту формирала држава Курдистан и отцепио један део Сирије. Те америчке базе крше међународни закон и представљају ратни злочин. Још увек није утврђено како ће се то питање разрешити, пошто је главни фокус још увек на поражавању Ал Нусре, ИД и других терористичких група. Формирање државе Курдистан у склопу Сирије је неприхватљиво исто као што је и формирање Курдистана на територији Турске. Различите групе Курда и Курди под различитим вођством су у историји више пута ратовале међу собом и са другим државама. Оне представљају џокера ког су Британци намерно убацили у пост-отоманску политику пре сто година из разлога који се могу уочити данас.
Četvrtak 13.10.2016. 21:41
САД су Турској обећале да ће се Курдистан налазити у Сирији, али Турска на дуге стазе није задовољна тим. Пре конфликта, Сирија и Турска су имале споразум по ком је Турска имала право да уђе 50 километара у Сирију како би „ухватила“ курдске паравојне формације које би након сукоба у Турској потражиле спас у Сирији. Само споразум између Турске и Сирије може осигурати да Курдистан никада не осване.
Četvrtak 13.10.2016. 21:42
Западна левичарска јавност треба бити упозорена да дешавања широм света вешто стварају идеолошки утисак да су њихови циљеви секундарни, небитни или потпуно неизражени за јавност која се налази на првом месту, а која жели да заштити своја неиспуњена политичка обећања. У реалности, Курди које подржавају САД се боре против Туркмена које подржава Турска, али кроз идеолошко сочиво то се на Западу осликава као борба анархо-феминиста против мизогиних салафиста. Ове морално-идеолошке апстракције служе да помуте праву динамику на копну. Реалност је та да САД подржавају и једне и друге. Курди су подељени и постоје просиријске курдске групе које не желе одвојену државу нити федералну Сирију, иако би им било драго да добију повећани статус суверености без икаквих промена у сиријском уставу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online