Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.10.2016.
12:53
Tanjug A

EU kao kula od karata: Samo da ne doživi sudbinu Rimskog carstva

Bivši austrijski diplomata Štefan Lene kaže da EU nikad nije bila u težoj situaciji, kao i da renacionalizacija predstavlja najveću opasnost po opstanak.

pixabay.com
Raspad Evropske unije nije najveća opasnost, ne bi valjalo da ostane politički mrtva

- Najvažniji upravljač krizama, Savet EU, nije dobar "multi tasker". Po pravilu Savet uspeva da se suočava sa velikim temama. Sada mora da se bavi posledicama evrokrize, migrantske krize, Bregzitom, kao i fijaskom trgovinske politike od jednom, i to sve u teškom spoljnopolitičkom okruženju - konstatovao je on u intervjuu bečkom "Kuriru".

Na pitanje da li preti kraj EU Lene je kazao da se ne može u potpunosti isključiti raspad Unije, ali da to nije najizgledniji događaj.

- Najveća opasnost je u tome da EU izgubi svoju sposobnost kreiranja politike i postane sve više nevažna. I Rimsko carstvo je postojalo dugo nakon što je bilo odavno politički mrtvo - upozorava austrijski ekspert.

Lene smatra da se jedinstvo u EU gubi pre svega zbog masivnog pokreta otpora protiv globalizacije, koji se može ustanoviti u međuvremenu svuda na zapadu.

Taj otpor je prouzrokovan nedostajućom ekonomskom dinamikom, kao i gubitkom poverenja u elite i institucije, smatra on dodajući da EU, koja je po svojoj "DNK" liberalni projekat, danas biva od mnogih građana smatran ubrzačem globalizacije zbog čega se njemu protive.

Prema njegovim rečima opasan razvoj mogle bi biti promene političke situacije do kojih može doći na važnim izborima u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji tokom 2017.godine.

- Antievropske i ksenofobske stranke svuda dobijaju na podršci. One će ostati u manjini, ali iz straha od konkurencije su stranke tradicionalne orijentacije levo i desno od centra postale su evroskeptične i one kje žele renacionalizaciju, a to je stvarna opasnost - naveo je Lene.

Bregzit je veliki udarac po EU, ali ne i pretnja koja može ugroziti opstanak, uveren je on dodajući da je Velika Britanija zbog brojnih izuzetaka već bila samo delimično u Uniji.

Istovremeno on ukazuje da bi gubitak EU i povratak na 28 nacionalnih tržišta uništilo ekonomsko umrežavanje i transnacionalne mreže proizvodnje na kojima počiva blagostanje u Evropi.

To bi, kako naglašava, bila politička i ekonomska katastrofa "prvog reda".

Lene podvlači da nema razumne alternative nastavku evropske integracija, koja mora biti reformisana i bliža građanima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online