Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.12.2016.
09:39
Vestionline A

Blumberg: Kako su Putin i Erdogan izbacili Zapad iz Sirije

Ni SAD, ni evropske sile izgleda da nisu znale da su Rusija i Turska pregovarale o prekidu vatre i evakuaciji iz sirijskog grada Alepa.

Reuters
Udružili snage: Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

To se navodi u komentaru koji je objavila američka agencija Blumberg.

Pošto su taj uništen, ali svima važan grad zauzele snage predsednika Bašara al Asada, možda nastaje nova normalnost u Siriji - u kojoj je Zapad više posmatrač nego aktivni učesnik.

Uz to, dok razne strane, kao i obično, krive jedna drugu, razgovori se nastavljaju, a zapadne zemlje u njima ne učestvuju. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u sredu da je "besmisleno" da razgovara sa SAD i da su pregovori s Turskom "efikasniji od mnogih meseci sedenja sa Sjedinjenim Državama".

Rusi i Turci su razgovarali s pobunjenicima i Asadovim režimom, pokušavajući da finaliziraju Asadovu pobedu. Njihov dogovor obuhvata plan povlačenja pobunjenika koji će poštedeti civile daljeg krvoprolića, a Moskvi i Ankari omogućiti da istaknu svoje humanitarne aktivnosti i ogrnu se plaštom mirotvoraca, piše u komentaru.

SAD nisu imale pojma o tome.

Međutim, interesi tih igrača nisu savršeno usklađeni. Rusija i Turska imaju oprečne interese u Siriji. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je zakleti neprijatelj Asada, a Putin je njegov saveznik.

Za Erdogana je veliki problem enklava Kurda u Siriji, za koje on veruje da destabilizuju stanje u Turskoj. Putin je tiho podržao Kurde, a Rusija je insistirala da učestvuju u svim pregovorima o budućnosti Sirije.

Ne postoji očigledno rešenje rusko-turske razlike o Siriji, osim podele te zemlje na "rusku zonu" i "tursku zonu", duž linije od pre Prvog svetskog rata tadašnjeg Irana između Rusije i Velike Britanije, piše u komentaru.

Možda stvari kreću prema takvom rešenju jer Putin i Erdogan su razgovarali telefonom pre svakog velikog pokreta u Siriji. Ni jedan od njih nije osetio potrebu da u to uključi zemlje Zapada.

Humanitarna kriza u Alepu, vojna pobeda Asadovog režima i postepen razvoj rusko-turskog odnosa u Siriji označavaju veliki poraz spoljne politike SAD. Ona će odjekivati širom Bliskog istoka i dolazećoj administraciji Donalda Trampa ostaviti težak izbor: da igra sporednu ulogu u regionu ili da pokuša da zategnu mišiće, sprečavajući Rusiju i Tursku u podeli sfera uticaja, piše na kraju komentara na sajtu Blumberga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online