Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
10:22
Vestionline A

VIDEO: Amerika u strahu, Rusija testira ubicu satelita

Američka vojna špijunaža, objavio je Washington Free Beacon pozivajući se na izvore u Pentagonu, tvrdi da je registrovala testiranje novog ruskog sistema za protivraketnu odbranu, poznatog pod nazivom "Nudolj 2".

youtube.com/Dmitriй Zavьяlov
Moćni Nudolj zabrinuo SAD

U objavljenom tekstu se navodi: "Rusija izvela uspešno testiranje letačkih sposobnosti svoje nove rakete, koja je u stanju da uništi strateške komunikacione i navigacione satelite SAD. Lansiranje je obavljeno 16. decembra iz baze u centralnoj Rusiji".

Washington Free Beacon ne ukazuje o kojoj bazi se radi, ali podseća da su slična lansiranja dosad izvođena sa ruskog severnog kosmodroma Pleseck.

Posebno je naglašeno da je američka špijunaža "pratila tok testiranja" i da u Pentagonu računaju da je to već treće uspešno testiranje istog sistema, a da ih je dosad bilo ukupno pet.

Washington Free Beacon - bez pozivanja na Pentagon - podvlači: "Nismo uspeli da ustanovimo da li je 'Nudolj' leteo u kosmos ili suborbitalnoj trajektoriji".

Pentagon je odbio da oficijelno komentariše "događaj“. 

- Ne komentarišemo potencijal drugih zemalja - rekla je portparol Pentagona potpukovnik Mišel Balandza.

Washington Free Beacon naglašava da je "Nudolj“ višekanalni sistem protivraketne odbrane i da je ta raketa poslednji put lansirana u maju 2016.

Bivši saradnici Pentagona tvrde da je "Nudolj" u stanju da Amerikance liši kosmičke mreže GPS i da smanji ili čak svede na nulu mogućnosti svih postojećih krstarećih raketa velikog dometa. Generalno - u stanju je da pogorša funkcionisanje američkog visokopreciznog naoružanja.

I u maju, posle prethodnog lansiranja, zapadni mediji su tvrdili da se radi o "protivsatelitskoj raketi".

U Rusiji se nezvanično tvrdi da se ne radi o protivsatelitskom oružju, već o sistemu protivraketne odbrane koji nosi oznaku A-235 "Nudolj“.

Ukazuje se da na njemu radi svetski poznati raketni koncern Almaz-Antej i da će zameniti sistem A-135, na kojem sada počiva protivraketna odbrana Moskve. Postojeći sistem je navodno u stanju da odbije i nuklearni napad ograničenih razmera.

Ruski mediji, inače, pišu da sami Amerikanci već imaju oružje koje može da obara satelite i da je to raketa SM-3 koja je još 2003, lansirana sa jedne krstarice, oborila cilj na visini od 137 kilometara, a pet godina kasnije uništila američki špijunski satelit USA-193, na visini od 247 kilometara, koji se kretao brzinom od 7.580 km/h.

Amerikanci još imaju i tajni aparat X-37V, koji neki smatraju orbitalnom kosmičkom laboratorijom, a drugi - orbitalnim avionom koji je u stanju da nosi i špijunsku opremu i nuklearno oružje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online