Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.03.2017.
17:11
sputniknews.com, Vestionline A

Ruski S-400 izbacuje Turke iz NATO-a? (VIDEO)

"Kupovina S-400 bila bi potpuni geopolitički zaokret Turske prema stvaranju novog političkog partnerstva sa Moskvom i u potpunosti bi promenila ulogu Turske u NATO-u", ocenjuje vojni analitičar Andrej Mlakar, prenosi "Sputnjik".

Youtube/Dmitrij Kučvaljski
S-400 u akciji

Novo partnerstvo Moskva-Ankara?

Nije tajna da odnosi Turske i Severnoatlantske alijanse nisu sjajni, a nova poruka iz Ankare mogla bi da dolije još ulja na vatru na relacijama članova tog vojnog saveza. Naime, Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da sistem S-400, koji Ankara namerava da kupi od Rusije, neće biti u sastavu sistema PVO NATO-a.

Andrej Mlakar kaže da članice Alijanse mogu da imaju odvojene PVO sisteme od NATO-a i da nema ničeg spornog u tome što Turska za svoje potrebe želi sistem S-400, koji bi eventualno kupila od Rusije, ali i da tu poruku Ankare NATO-u ne treba olako shvatiti.

- Ono što je ovde zanimljivo je što se Turska prvi put u ovoj priči odvojila od NATO strukture i usmerila se na potpuno drugu stranu, na priču koja je više okrenuta ka nezavisnosti. Pojava S-400 bila bi potpuni geopolitički zaokret Turske prema stvaranju jednog novog političkog partnerstva na relaciji Ankara-Moskva i u potpunosti bi promenila ulogu Turske u NATO-u - napominje ovaj analitičar.

- Turska je druga po veličini armija NATO-a, a evidentno je da situacija posle državnog udara i saznanja da su u puču učestvovali pojedini visoki oficiri, koji su službovali u bazi Indžirlik, uslovljava da se Turska lagano okreće od Severnoatlantske alijanse, iako i dalje izvodi vojne i pomorske vežbe, učestvuje u manevrima, pa čak i učestvuje u nekim misijama NATO-a. Verovatno Turska planira da se u doglednoj budućnosti povuče iz NATO-a - kaže Mlakar.

Lazanski: Turci se cenkaju

Sa druge strane, vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski smatra da je veliko pitanje da li će NATO dozvoliti Turskoj da samo za sebe zadrži sistem S-400, koji planira da nabavi. On ne veruje da će sistem S-400 uopšte završiti u Turskoj, pre svega zato što Ankara za kupovinu tog sistema od Rusije traži kredit koji Moskva, prema njegovom mišljenju, nije spremna da dâ.

- Turci se cenkaju, žele da igraju i na kartu NATO-a i na kartu Rusije, s tim što ne verujem da će Turska napustiti NATO, to je jednostavno nemoguće. Sa druge strane, ne verujem uopšte u mogućnost da Rusija proda Turskoj S-400, bilo siromašnu, bilo najmoderniju verziju tog sistema. Više su to političke priče, nagađanja i spekulacije - smatra Lazanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online