Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.08.2010.
16:59
Vestionline A

Mia Farou: Krvavi dijamanti i Naomi

Poznata glumica Mia Farou svedočiće početkom nedelje u Tribunalu u Hagu o tome kako joj je manekenka Naomi Kembel ispričala da je primila dijamante od bivšeg liberijskog diktatora Čarlsa Tejlora kome se sudi zbog zločina počinjenih u građanskom ratu u Sijera Leoneu.

Ima svašta da ispriča: Mia Farou
 


"Mia Farou bi trebalo da se kao svedok pojavi u haškom sudu u procesu protiv osumnjičenog za ratni zločin Tejlora", potvrđeno je CNN-u u Ujedinjenim nacijama.


Poznata glumica će svedočiti u sporu oko"krvavih dijamanata", koje je manekenka Naomi Kembel kao poklon primila od Čalsa Tejlora na jednoj večeri koja je 1997. godine održanoj u kući južnoafričkog lidera Nelsona Mandele.


To bi trebalo da bude dokaz da je Tejlor trgovao sa "krvavim dijamantima" i tim parama naoružavao pobunjenike u Sijera Leoneu. Tada je ubijeno pola miliona ljudi, dok je 4, 5 miliona bilo prisiljeno da napusti svoje domove.


Pojavljivanje čuvene tamnopute manekenke dovelo je ovaj proces ponovo u centar pažnje svetske javnosti. To je bila vest dana, uz naravno obavezne fotografije, još uvek atraktivne 40-godišnje lepotice.


Kakva je u svemu tome bila uloga poznate manekenke nije jasno. Naomi je u početku poricala da je dobila taj poklon od diktatora.
 

Priznala: Naomi Kembel

Ove nedelje u Hagu je objasnila da je ranije negirala da je dobila dijamante jer se plašila za svoju porodicu, pošto je Tejlor, kako je kazala, "neko za koga sam na internetu čitala da je, navodno, ubio na hiljade ljudi".

Sada je priznala da su joj posle večere neki ljudi doneli nakoliko nebrušenih kamenčića. Kada je shvatila o čemu se radi dala ih je, tvrdi, jednom fondu za zaštutu dece u Južnoj Africi.


"Mi nikada nismo primili dijamante od gospođe Kembel", rekli su u tom fondu, ali je kasnije prijatelj Kembelove koji je tada vodio Fond potvrdio da je lično primio "kamenčiće".

A otkud Mia Farou u tom slučaju - ona je bila na dobrotvornoj večeri kod Nelsona Mandele 1997. godine.

Sutradan, na doručku, Kembelova je ispričala glumici Miji Farou i svom agentu da je posle večere od nekoga dobila primila dijamante.


Kada su Mia ili njen agent Kerol Vajt tog jutra primetili da je za poklon zaslužan "očigledno Čarls Tejlor", Kembel je tada rekla :" Pretpostavljam, jeste".

Tribunal u Hagu u ponedeljak očekuje da Mia Farou, kao svedok, potvrdi ono što je ranije govorila: da je Kembelova od početka znala od koga je dobila poklon. Nije samo jasno da li su dijamanti bili namenjeni njoj ili nekom drugom.


Osumnjičeni diktator Tejlor je praktikovao, kako se sumnja, da dijamantima plaća "pse rata" u Sijera Leoneu i pobunjenike. Kakvu je ulogu u tome mogla da ima poznata manekenka, koja se sada čudno ponaša, to će možda biti jasnije posle svedočenja glumice Farou.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online