Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.10.2010.
16:49
Vestionline A

Suzavcem na tinejdžere u Francuskoj

Nekoliko stotina učenika okupilo se jutros ispred gimnazije u pariskom predgrađu Nanteru, zatvorene zbog jučerašnjih sukoba tokom štrajka.

Mladi su počeli da bacaju na policajce kamenice, a policija je uzvratila suzavcem i blokirala područje, preneo je AP. Zasad nema izveštaja o eventualnim povređenima ili uhapšenima.

Pariski srednjoškolci, koji su se priključili štrajkačima, juče su, takođe, palili gume i postavljali blokade pred školama u centru i u predgrađima francuske prestonice.

Francuska je i danas paralisana štrajkovima, koji su se proširili na vazdušni, železnički i autobuski saobraćaj, rafinerije, benzinske stanice, pošte, banke, srednje škole...

Kamiondžije su delimično blokirale puteve, vazdušni saobraćaj je smanjen za 30 do 50 odsto, a svaka četvrta benzinska stanica u Francuskoj je bez goriva zbog obustave rada 12 rafinerija.

Juče je u nekoliko gradova širom Francuske bilo nereda i sukoba između štrajkača i policije. U Parizu je policija upotrebila suzavac protiv maskiranih demonstranata koji su oštetili nekoliko autobuskih stanica i palili automobile.Francuzi žele da višednevnim štrajkovima poruče senatu, uoči glasanja o nacrtu zakona o reformi penzijskog sistema, da su protiv predloga da se starosna granica za odlazak u penziju podigne sa sadašnjih 60 na 62 godine, kao i da se puna penzija isplaćuje tek kada penzioner napuni 67 godina.

Bilo je planirano da se senat sutra izjasni o tom nacrtu zakona, ali senatori levice su uspeli da se izbore da se glasanje odloži. Zasad je jedino poznato da se o reformi penzijskog sistema neće glasati pre četvrtka, a francuska štampa prenosi da bi debata mogla da se produži i tokom vikenda.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izrazio je uverenje da će senat do petka usvojiti zakon koji je on inicirao i od kojeg ne namerava da odustane pošto, kako je rekao smatra da je to jedini način da se spase penzijski sistem Francuske.

Sarkozi je najavio danas obračun sa "izazivačima nereda" koji napadaju policiju na protestima širom zemlje zbog najavljene reforme penzijskog sistema. On je, takođe, rekao da blokada rafinerija, zbog koje vlada nestašica goriva u celoj Francuskoj, "ne može da postoji u demokratiji" pošto u demokratskim sistemima "ima ljudi koji žele da idu na posao".

Sarkozi je objasnio da starosna granica za odlazak u penziju mora da bude povišena sa 60 na 62 godine zbog demografije i sve dužeg životnog veka Francuza i naglasio je da su slične promene već uvedene u drugim evropskim zemljama.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.10.2010. 17:19
Na kraju će da se ispostavi da je nerede izazvao ministar prosvete jer njegov amandman na zakon o prosveti nije prošao na sednici Vlade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online