Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 11.11.2010.
11:48
Politika A

Islam - novi nemački izazov

Internetom već poduže kruži vic: ''Proslava godišnjice ujedinjena Nemačke 2050. godine. U svom govoru predsednik države Muhamed Mustafa pozvao je muslimane da više poštuju prava nemačke manjine.“

Pomenuta pošalica postala je u međuvremenu veoma popularna i sve češće je prisutna u oštrim i nadasve emocionalnim međunemačkim raspravama o položaju stranaca, a posebno ulozi islama i muslimana. Gotovo podjednako vic koriste i odlučni branitelji nemačkog bića i zagovornici razvijanja multikulturalnog društva.

Nemci u svojoj zemlji postaju manjina...
 


Vic o muslimanskoj budućnosti Nemačke može se naravno doživljavati na različite načine: kao zlonamerna izmišljotina desničarskih ekstremista, realna statistička vizija ili tendenciozna politička parola konzervativaca smišljena za jednokratnu upotrebu. Bez obzira na konačan izbor u ovom opredeljivanju, jedna činjenica apsolutno je neosporna: islam je danas svakako novo nemačko pitanje. I to veoma ozbiljno.
 

Takav utisak ubedljivo su potvrdila dešavanja posle govora šefa države Kristijana Vulfa (CDU) na proslavi upriličenoj povodom dvadesete godišnjice ujedinjenja Nemačke. Predsednik je tada u Bremenu izgovorio rečenicu ''Islam je deo Nemačke“ koja je izazvala žestoku političku oluju za koju trezveniji analitičari kažu da je tek vrh svojevrsnog ledenog brega o koji će se ''olupati“ mnogobrojni političari, ministri, politički koncepti, a možda i cele vlade u Berlinu.


Samo na predsednikovu elektronsku adresu stiglo je skoro hiljadu pisama i poruka. ''Odbijam takav Vaš način razmišljanja“, ''Kakve veze imaju muslimani s nemačkim ujedinjenjem, da li su oni srušili Berlinski zid“, ''Bilo bi lepše da je predsednik, povodom ujedinjenja, govorio o narodu koji se pre 20 godina ujedinio“, ''Šta predsednik misli o šerijatskom pravu, na primer, kamenovanju ljudi u ime islama“, ''U temeljima nemačkog društva i države su koreni hrišćanstva i judaizma, nikako islama, ''Gospodin Vulf je pucao visoko preko gola, islam nije deo Nemačke“...

Iz većine negativnih reakcija nekako se iskristalisalo najozbiljnije pitanje: ''Zašto se u Nemačkoj priča o pravima manjine, kada će konačno početi da se govori i o pravu većine?“ Povodom predsednikove rečenice odmah je organizovano ispitivanje javnog mnjenja. Rezultat: dve trećine anketiranih građana smatra da islam nije deo Nemačke. Oko 24 odsto podržava ocenu šefa države, devet procenata je neodlučno.


Reagovanje političkog tela Nemačke bilo je već sasvim drugačije. Veći deo konzervativaca (Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije) i liberala i, sasvim iznenađujuće, simpatizeri Levice, kritikuju šefa države da se „zatrčao“, nespretno formulisao govor ili sasvim pogrešno razumeo nemačku realnost.


Kancelarka Angela Merkel pokušala je delimično da obrani reči predsednika Vulfa da je islam deo Nemačke, ali je, istovremeno, poručila da svi građani, bez obzira na veroispovest, moraju da poštuju osnovni zakon (ustav) i druge zakone. Na drugoj strani su socijaldemokrati i Zeleni koji ne samo da podržavaju predsednika Nemačke već su otišli i korak dalje. Predlažu da islam dobije status religiozne zajednice u Nemačkoj. Usledio je, naravno, odmah religiozni ''odgovor“: predstavnici Katoličke i Evangelističke crkve odlučno su odbacili takvu mogućnost.


Ako je za utehu, Nemcima treba reći da u traganju za pravim odgovorima neće biti usamljeni u Evropi. Ima još evropskih država, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Belgija, Švajcarska... u kojima je islam, zahvaljujući muslimanskim gastarbajerima i imigrantima, postao važno pitanje koje traži održiv i pravedan državni i još više društveni odgovor.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.11.2010. 11:57
lepo ja juce rece. jos jedan razlog da ne promenim misljenje.
Četvrtak 11.11.2010. 12:28
dobar dan, srbijo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online