Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 05.09.2011.
07:18
Z. Marjanović - Vesti A

Drugi talas krize (2): Dvoje gaća u dve rate

Srpski vlastodršci su nedavno "obradovali" narod objavom da je "životni standard samo neznatno pao". Vlast se očigledno prema građanima ponaša kao majka prema detetu koje joj se žali da se udarilo i da ga boli, a ona ga teši da to nije ništa i da će proći.

Ovakve izjave vređaju inteligenciju, smatra Boško Lomović, penzionisani novinar iz Gornjeg Milanovca.

Političarske gaće u Evropi: Jadranka i Slavko Ljevaja






- O kakvom se životnom standardu može govoriti kada se zna da je, prema zvaničnim podacima, od početka krize posao izgubilo više od 250.000 radnika, a da će ove jeseni bez radnog mesta ostati još oko 100.000 ljudi. Ako se uzmu u obzir članovi njihovih porodica, to znači da će bez hleba ostati još 300.000 duša.

Drugi talas krize (1): Srbija - rekorder u otkazima

Jasno mi je da vlast želi da ulepšanim, optimističkim podacima poveća sebi šanse da ostane tu gde jeste. Njima je lepo u udobnim foteljama, ali zaboravljaju da narod Srbije nije glup i da odavno ne veruje ni političarima, ni statistici čija matematika uvek ide u korist onih na vlasti - ističe Lomović.


Možda političari stvarno veruju u te bajke, dodaje Lomović, jer ne silaze u narod, a iz svojih luksuznih automobila i s ogromnim primanjima ne mogu da vide bedu koja je pritisla većinu ljudi.

Boško Lomović


- Šokantni i zabrinjavajući su podaci o tome koliko mesečno primaju zaposleni u raznoraznim agencijama, ministarstvima i nevladinim organizacijama.

Njihov standard ne samo da nije pao, već je i narastao, ali krajnje je vreme da se osvrnu oko sebe i vide kako živi narod. U protivnom, mislim da se ništa ne lepo ne piše ni njima, ni Srbiji - zaključuje Lomović.


Da je su izjave zvaničnika o tome da narod ne živi ništa lošije nego pre u najmanju ruku cinične, smatraju i prodavci na zelenim i buvljim pijacama, mestima koje su najvernije ogledalo života. Prodavac Rade Begović kaže da takve besmislice mogu da izgovore samo ljudi koji imaju previše para ili ih je vlast toliko opila da ne silaze u narod:


- I cinično je i smešno! Zakupio sam tri tezge za prodaju voća i povrća i, verovali ili ne, pre nekoliko dana na sve tri tezge pazario sam 156 dinara, od čega mi je kao zarada ostalo 25 dinara. Jednostavno, narod nema para ni za kilo voća, tako da je u današnje vreme suvišna svaka priča o životnom standardu. Neka izvodi ko kakvu hoće statistiku, ali ovo nije vreme za život, već za preživljavanje.


Ništa bolja situacija nije ni na buvljoj pijaci gde Jadranka i Slavko Ljevaja, izbeglice iz okoline Knina, zarađuju za parče hleba prodajući donji i gornji veš.

Ovo nije život: Rade Begović


- Više od 13 godina se bavimo ovim poslom i nikada nije bilo gore. Nikada! Uglavnom živimo od prodaje gaća. Dođe čovek i pazari dva para gaća i pita da li može da nam plati iz dva puta.

Penzionerima dajemo na poček do sledeće penzije, onima koji rade do sledeće plate, roditeljima koji spremaju decu za školu omogućavamo da plate i iz nekoliko puta jer narod nema para.

Eto, toliko o standardu građana i o našoj zaradi na buvljaku gde radimo i zimi na minus 20 stepeni i leti na plus 40 stepeni. Ti koji zamajavaju narod pričama o malom padu standarda verovatno gaće za sebe kupuju u Italiji, Francuskoj, Americi... Ali, kako je krenulo, možda će i oni jednom dva para gaća kupovati na poček - komentarišu Jadranka i Slavko Ljevaja.

Iz krize izašli na dve štake


Ko zna koliko puta je u toku ove godine ponovljena tvrdnja premijera Mirka Cvetkovića da smo iz krize izašli na obe noge.
- Tačno je to da smo izašli na obe noge, ali je premijer zaboravio da kaže, pa ga dopunjujem, da smo iz krize izašli i na dve štake. Živeće bolje ovaj narod, ali onda kada na svakoj raskrsnici u Srbiji budu proradile narodne kuhinje - naglašava Boško Lomović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.09.2011. 08:29
Ова власт"не сме"да изгуби изборе јер ако се то деси нећемо имати места у затворима од толиких криминалаца када почну хапшења.
Ponedeljak 05.09.2011. 11:27
Srbija trpi dve svetske krize - spoljnu i unutrasnju. Spoljnu kontrolisu judejski bankari i vlasnici sveta a unutrasnju domace jajare. Unutrasnja kriza za razliku od spoljne nikad ne popusta i ima dobro odmeren, lagan tempo rasta i vezana je za zivotne funkcije gradjana i njihove najosnovnije zivotne potrebe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online