Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.01.2010.
14:21

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Božić - najradosniji hrišćanski praznik

Božić, odnosno dan rođenja Isusa Hrista, je najradosniji i jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Sam Božić je trodnevni praznik, a ako računamo i Badnji dan, kojim se završava zimski četrdesetodnevni post, onda je to četvorodnevna svetkovina okrenuta prvenstveno domu i porodici. U srpskom narodu proslavljanje Božića predstavlja usklađen spoj crkvenih, liturgijskih i folklornih običaja, koji svojom raznovrsnošću daju posebnu lepotu ovim svečarskim danima.

Freska Rodjenje Isusa Hrista u manastiru Visoki Dečani, 14. vek

Od dana Hristovog rođenja započinje hrišćanska era, i od tog dana hrišćanski narodi, a i ostali svet, počeli su da računaju godine. U spomen na rođenje Isusa  Hrista, još od apostolskih vremena, ustanovljen je veliki praznik - Božić.

Božić se od početka nije praznovao istog dana, već je tek u 4. veku uvedeno da se Božić praznuje odvojeno od Bogojavljenja i da se praznuje 25. decembra, po Julijanskom kalendaru (7. januara, po novom, Gregorijanskom). Toga istog dana Rimljani su imali praznik koji se zvao "Dies natalis Solis invicti", dan slavljenja sunca koje se neprestano vraća k letu i obnavlja, pa je praznovanje Božića određeno u taj dan da bi se potisnuo ovaj rimski praznik.

Da bi se hrišćani dostojno pripremili za Božić ustanovljen je post od 28. decembra do 6. januara uveče (od 15. novembra do 24. decembra). Božić, ma u koji dan pao, mrsni je dan.

O Božiću ljudi se, umesto uobičajenog pozdrava, vernici pozdravljaju sa "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi".

Božiću prethodi Badnji dan, kada se vrše pripreme za proslavu Hristovog rođenja - sečenje badnjaka, spremanje božićnog ručka, a uveče se bdi da se dočeka Božić. Badnji dan i Badnje veče, praznike koji najavljuju Božić, pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, obeležavaju 6. januara prazničnim bdenijima i paljenjem badnjaka.

Prema drevnom verovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u sopstvenoj kući. Hrišćani tradicionalno veruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima nanete uvrede.

Portal "Vestionline" pripremio je specijal koji vam nudi korisne informacije, objašnjenja i tumačenja običaja i verovanja vezanih za praznovanje Božića. Šta su stari a šta modifikovani rituali, kakvo je značenje badnjaka a kakvo česnice, i zašto pojedini obredi imaju specifičan redosled samo su neki od odgovora koje možete pronaći u ovom specijalu.

1. Božić - istorijat crkve i kalendar

2. Božić - crkveno tumačenje i simboli

3. Božić - pravoslavni običaji

4. Božić - običaji u svetu


5. Božić - trpeza

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.01.2010. 18:14
Vaistinu se rodi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online