Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 27.02.2012.
14:33 >> 18:31h
Blic A

Srbija sutra dobija status kandidata

Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe izjavio je danas u Briselu da je na sastanku šefova diplomatija država članica EU postignut dogovor o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.

Alan Žipe

"Postignut je dogovor danas. Danas konačno nije bilo prigovora", rekao je Žipe novinarima u pauzi sastanka, prenosi AFP.


Formalna odluka biće doneta sutra a ona mora biti potvrđena na samitu EU koji se održava 1. i 2. marta.

Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija EU, koji danas vode

Dogovor s Prištinom

U evropskim krugovima u Briselu očekuje se da će ministarska odluka biti povoljna, imajući u vidu dogovor koji su Beograd i Priština postigli o regionalnom predstavljanju Kosova i primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Zasedanje Evropskog saveta u decembru proteklo je u znaku neizvesnosti da li će delegacije Beograda i Prištine moći da se dogovore o regionalnom predstavljanju Kosova, zbog čega je odlučeno da se o statusu kandidata za Srbiju raspravlja u februaru.

"političku raspravu" o dodeli kandidature Srbiji, naglasio: "Odavno smo ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiiji dodeliti status kandidata za članstvo".

  

"To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar inostranih poslova koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Štefan File i posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takodje napravilo napredak", naveo je Žipe.

"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donsu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku saveta za opšte poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 14:32
srbija bez kosova.
Ponedeljak 27.02.2012. 16:07
Grcka je ekonomski pukla...uskoro ce i spanija i portugalija sa italijom...bice veselo ove godine u EU...a Srbiji opet sargarepa...he he he..ne lipci magarce do zelene trave
Ponedeljak 27.02.2012. 17:38
Не могу да верујем колико је јадно и бедно да нам наркомани из ЛДП-а и лоповска багра из ДС-а просипа овде памет из разлога што су добили кандидатуру продајући пола наше домовине. Подигао сам петоро деце у овој нашој Србији и сад после скоро 50 година живота у њој, због оваквих људи или боље речено нељуди који су у стању да продају и рођену мајку, а камоли земљу и домовину зарад виртуелне добити од које наравно неће бити ништа, јер ни Европа није луда да храни и даје паре олошу за џабе, просто сам згађен и решен свим силама да одем одавде и да оставим ову багру и олош да се ваљају у сопственим еуропским говнима, беди и ропству које су сами себи наменили.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online