Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 10.12.2012.
09:28 >> 14:47h
Beta, Srna, Vestionline A

Otvoreni prelazi na Jarinju i Merdaru

Na prelazima Jarinje i Merdare između Kosova i centralne Srbije jutros (u 8 sati) počela je primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Prvi građani koji su se pojavili na prelazima tvrde da se sada prelazi brže nego ranije i bez zastoja.

Na prelazima Jarinje i Merdare između Kosova i centralne Srbije jutros (u 8 sati) počela je primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima
 

Na prelazu Merdare postavljeno je šest kontejnera, tri na kosovskoj i tri na strani centralne Srbije, međusobno udaljenih po desetak metara. Novinarima nije bilo dozvoljeno da priđu tim kontejnerima, ali su predstavnici medija ipak uočili da se na prelazu nalaze i predstavnici Euleksa.

Preko prelaza Merdare je iz centralne Srbije prešlo i nekoliko pešaka bez automobila. Tabla koju je svojevremeno postavio premijer Kosova Hašim Tači, a na kojoj piše "Dobrodošli u Republiku Kosovo", pomerena je unutar kosovske strane i nije na samom prelazu.

Na prelazima nema državnih obeležja i rampe, a vozila se zaustavljaju pored znaka STOP
 

Početak primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju je označio dolazak policajaca u kućice koje su sinoć postavljene na mesto gde se u proteklih desetak dana gradila infrastuktura prelaza.

Na samom prelazu nema državnih obeležja i rampe, a vozila se zaustavljaju pored znaka STOP.

Kako je javila reporterka Vesti, u kućici koja se nalazi bliže Rudnici, nalaze se policajci MUP-a Srbije, a u onoj kod Jarinja policajci KPS-a i Eluleksa.

Lična dokumenta građani će pokazivati pripadnicima MUP-a Srbije, a zatim KPS-u
 

Prema garancijama koje su od Vlade Srbije dobili predsednici opština sa severa Kosova, carina se neće naplaćivati za robu namenjenu severu Kosova, a građani će moći da koriste srpska dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije. Prilikom prelaska novog integrisanog prelaza, lična dokumenta će pokazivati pripadnicima MUP-a Srbije, a zatim KPS-u.


Na prelazu Merdare roba namenjena Kosovu biće carinjena u Podujevu, dok će roba sa Kosova biti carinjena u Nišu.

Radnici "Novi Pazar-put" nastavili su izgradnju potpornog zida, kolovoza i ostale infrastrukture neophodne za normalno funkcionisanje prelaza.

Tu su i pripadnici Euleksa...za svaki slučaj
 

Saobraćaj je umerenog intenziteta i ništa se bitnije nije promenilo u odnosu na prethodni period, osim što su objekti koje će koristiti policajci i carinski službenici sada udaljeni desetak metara jedan od drugog, a ne tri kilometra, kao ranije.

Do kraja ove godine trebalo bi da budu integrisani i prelazi Brnjak i Končulj.

Ako Sporazum ne bude poštovan, Vlada Srbije najavila je da će ga suspendovati, a Srbi sa severa pokrajine će ponovo početi proteste na Jarinju i, kako su ranije najavili, radikalizovati ih.

Pavićević: Ništa se nije promenilo

 

 

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević rekao je da se posle današnjeg početka primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ništa neće menjati u odnosu na dosadašnji prelazak administrativne linije izmzeđu Kosova i centralne Srbije.

 

 

"Prisutni su predstavnici Srbije, međunarodne zajednice i privremenih kosovskih institucija, i time je omogućen početak integrisanog upravljanja prelazima", rekao je Pavićević i dodao da se "ništa neće menjati u odnosu na dosadašnji prelazak administrativne linije između Kosova i centralne Srbije u Jarinju".

 

 

Na prelazu Merdare će, po njegovim rečina, početi naplata osiguranja, a da to na Jarinju neće biti slučaj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.12.2012. 09:28
Честитам Републици Косово, на отварању царинских прелаза и учвршћивању своје државности.
Ponedeljak 10.12.2012. 10:37
Хвала ти Србијо ФУКАРО
Ponedeljak 10.12.2012. 11:15
DANAS JE CRNI PONEDELJAK ZA CEO SRBSKI NAROD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online