Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2010.
21:34 >> 07:46h
Vestionline, Press. Rs, Alo rs, RTS.rs A

Svaki deseti Srbin sektaš!

Povodom izjave inspektora MUP-a Zorana Lukovića da je u Srbiji delovanje sekti sve opasnije, a da je pod okriljem različitih sekti oko 500.000 građana Srbije, redakcija portala "Vesti-online“ istraživala je šta su sekte, koliko ima aktivnih sekti u Srbiji, šta je njihova ideologija, koje su njihove metode i kako regrutuju svoje članove.

U Srbiji nezvanično ima oko 150 sekti
 

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije ukazuju na porast sektaškog delovanja u Srbiji. Osim registrovanih šezdesetak, postoji najmanje još toliko organizacija prikrivenih pod različitim imenima, kao što su psihoterapeutske, humanitarne ili sportske organizacije i udruženja.

Kroz zloupotrebu verskih prava i sloboda, sekte šire paukovu mrezu u lovu na ljudske duše u koju se zapliće sve veći broj lakovernih. Vođe verskih sekti, "inžinjeri" ljudskih duša, suptilnim vođenjem, uglavnom teže jednom cilju, a to je materijalno bogatstvo. Dok svojim manipulisanim vernicima, sugerišu slepu poslušnost i skromnost, oni se basnosnovno bogate.

Žešće protiv verskih sekti

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u januaru ove godine da da će policija učiniti sve u suzbijanju štetnog delovanja verskih sekti.

 

Dačić je naveo da sekte u svom delovanju imaju različite ciljne grupe, u zavisnosti od svog opredeljenja, naglašavajući da tu spadaju deca i omladina, starije i usamljene osobe, psihički labilne osobe, a u nekim slučajevima i studenti, intelektualci, žene.

 

Dačić je upozorio i na delovanje satanističkih sekti, čija su ciljna grupa često lica sa kriminogenim dosijeima, oni koji konzumiraju narkotike, mlade osobe.


Druga kategorija harizmatskih lidera sugeriše bekstvo "iz ovog sveta"  pa svoje sledbenike podučava različitim tehnikama, kojima se izlazi iz "nesrećne" realnosti i dolazi u stanje blaženstva (razne vrste meditacije).


Neki ekstremni lideri, "iz nesrećne realnosti", svoje sledbenike odvode u smrt - činom samoubistva.


Delovanje verskih sekti sve više uzima danak u psihičkom zdravlju svojih sledbenika, a često dovodi i do visokog stepena destrukcije, koja se ispoljava kroz asocijalno ponašanje, ugrožavanje javnog reda i mira, skrnavljenja sakralnih objekata, svetilišta, groblja, pa zatim i kroz autoagresiju - samoranjavanje ili samoubistvo.

Verske sekte novog doba, nisu samo, kao što definicija kaze jeretički pravci izdvojeni od matice religije, nego i komercijalno-profitabilne organizacije, grupe sa političkim, pseudo-naučnim i psihoterapeutskim, čak negde kriminalnim pa i vojnim pretenzijama.


Takođe je primetan povećan broj pojedinaca, samozvanih iscelitelja, proroka, vidovnjaka, čudotvoraca. Štetnost navedenih parareligijskih grupa i pojedinaca primarno se manifestuje kroz ugrožavanje psihičkog zdravlja građana.

Po pravilu, posledično, strada i porodica člana sekte. Obzirom, da im se najčešće sugeriše da se izdvoje iz svog "demonskog" okruženja, članovi sekti sve svoje interese svode na interes sekte. Tako deca gube roditelje ili roditelji decu, u zavisnosti od toga ko je u sekti.

Redakcija portala "Vesti-online" nudi vam odgovore na najčešća pitanja o sektama.

1. Šta su sekte?
2. Zašto Srbija nema Zakon o sektama
3. Crni danak sekti u Srbiji
4. Najpoznatije sekte u Srbiji i okruženju:

4.1 Jehovini svedoci

4.2 Sajentolozi

4.3 Adventisti sedmog dana (Subotari)

4.4 Satanisti

4.5 Unifikaciona crkva (Munova sekta)
 



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online